Startpagina Bedrijfsnieuws

Ter Beke wordt What's Cooking?

Het Oost-Vlaamse voedingsbedrijf Ter Beke legt niet langer de focus op vlees, maar wil meer vegetarische en plantaardige producten gaan aanbieden. Bij die nieuwe strategie hoort ook een nieuwe bedrijfsnaam: 'What's Cooking?'.

Leestijd : 2 min

Het bedrijf uit Waarschoot - dat dit jaar zijn 75e verjaardag viert - werd ooit opgericht als slagerij en is nog steeds vooral bekend om zijn charcuterie en lasagne van 'Come a casa'. Maar behalve op vlees wil de groep zich in de toekomst meer en meer gaan toeleggen op alternatieve bronnen van eiwitten, met meer vegetarische en plantaardige producten. Denk aan vegan lasagne of plantaardige charcuterie.

Concreet mikken de Oost-Vlamingen tegen 2030 op minstens 15% van het verkochte volume dat vegetarisch of plantaardig is, zo vertelt CEO Piet Sanders. Vandaag is dat minder dan 5%. "De vleesconsumptie, zeker van vers vlees, staat onder druk", aldus de topman over die strategiewissel.

Overnames

Ter Beke kondigde in 2021 de overname aan van concurrenten Imperial en Stegeman. Die overname - die nog steeds geen goedkeuring kreeg van de Belgische en Nederlandse mededingingsautoriteiten - moet de ommezwaai naar meer vegetarische en plantaardige producten nog versnellen. Imperial-Stegeman staat immers sterk in plantaardige alternatieven. Maar ook indien de concurrentiewaakhonden de overname niet goedkeuren, houdt het bedrijf vast aan de nieuwe plannen.

‘Nieuwsgierig en open’

What's Cooking? - het vraagteken in de nieuwe naam slaat volgens het bedrijf op het feit dat ze zich nieuwsgierig en open tonen - trekt de vernieuwde duurzaamheid ook door naar bijvoorbeeld minder gebruik van water en plastic. Tegen 2024 wil de groep ook 100% op groene elektriciteit draaien, en een vijfde minder voedsel verspillen. Veel aandacht gaat in de nieuwe strategie ook naar innovatie en onderzoek en ontwikkeling.

Koken kost geld. Het bedrijf is van plan de komende 5 jaar 150 miljoen euro te gaan investeren om de nieuwe strategie en duurzaamheidsambities te realiseren.

Grootste producent

In 2022 was het op de beurs van Brussel genoteerde bedrijf - de ticker wijzigt naar What - goed voor een omzet van 781 miljoen euro en telde het ruim 3.000 werknemers. What's Cooking? heeft 12 fabrieken in ons land, Nederland, Frankrijk, Polen en het Verenigd Koninkrijk. Het is de grootste producent van fijne vleeswaren in de Benelux en Europees marktleider voor bereide lasagne.

Belga

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken