Startpagina Actueel

Onduidelijkheid over duur van verlenging graandeal

Het internationale akkoord over de export van Oekraïens graan wordt verlengd. Volgens de westerse berichtgeving zou dit met 120 dagen zijn, maar de Russen blijven bij de eerder aangekondigde 60 dagen.

Leestijd : 2 min

De bevestiging van de verlenging van de graandeal liet dan toch nog wachten tot de ultieme datum wanneer de vorige graandeal zou aflopen (18 maart).

"Dit akkoord is van vitaal belang voor de internationale voedselbevoorrading”, zo kondigde de Turkse president Recep Tayyip Erdogan op televisie aan. Turkije was onderhandelaar voor dit graanakkoord.

60 of 120 dagen?

“Ik bedank Rusland en Oekraïne, die geen inspanningen hebben gespaard om een nieuwe verlenging van het akkoord mogelijk te maken, alsook de secretaris-generaal van de Verenigde Naties", verklaarde Erdogan. De Turkse president maakte in zijn toespraak echter de duur van de verlenging niet duidelijk.

De Oekraïense minister voor Infrastructuur Oleksandr Kubrakov sprak over 120 dagen, maar in Moskou houdt men het op 60 dagen. “Moskou heeft met een verlenging van het akkoord over de export van Oekraïens graan ingestemd voor een periode van slechts 60 dagen en niet 120 dagen zoals Kiev heeft gemeld”, zo meldde de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken op 18 maart.

"We zien verklaringen van verschilende partijen als zou het graanakkoord met 120 dagen verlengd zijn", zei Maria Zacharova volgens het Russische persbureau Interfax. "We hebben meermaals herhaald dat (...) de Russische zijde alle betrokken partijen ervan op de hoogte had gebracht dat het akkoord met 60 dagen verlengd werd."

De deal kwam vorige zomer tot stand om miljoenen tonnen geblokkeerd graan uit Oekraïne te kunnen verschepen. Na de invasie van Oekraïne, een van 's werelds grootste voedselexporteurs, had Rusland de Oekraïense havens aan de Zwarte Zee geblokkeerd met zijn oorlogsschepen. De voedselprijzen schoten als gevolg daarvan de hoogte in en in veel ontwikkelingslanden dreigde hongersnood. Onder bemiddeling van de VN en Turkije kwam in juli 2022 een akkoord tot stand waarmee de export hervat kon worden. Sindsdien is 25 miljoen ton graan verscheept.

België verwelkomt de doorbraak

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft op zaterdag 18 maart de verlenging van het akkoord begroet. "Dit initiatief maakt deel uit van internationale inspanningen, waaraan België deelneemt, om de dramatische impact van de Russische agressie tegen Oekraïne op de wereldwijde voedselzekerheid te counteren", luidt het in een mededeling.

Belga/AV

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken