Startpagina Actueel

Vlaamse overheid koopt steeds meer landbouwgrond op

Sinds 2019 kocht het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) 4.268 ha grond, waarvan een derde landbouwgrond. In 2022 gaat het al over een verdubbeling van de cijfers van 2019.

Leestijd : 2 min

Dit blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens heeft opgevraagd bij minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Door het opkopen van landbouwgrond ontpopt de regering zich volgens Janssens steeds meer als vijand van de boer en het platteland

Het Agentschap Natuur en Bos koopt de laatste jaren steeds meer gronden. In 2019 ging het nog om 724 ha, waarvan 232 ha landbouwgrond. In 2022 verdubbelde dat naar 1.429 ha, waarvan 464 ha landbouwgrond. In totaal kocht de Vlaamse regering op 4 jaar tijd 1.427 ha aan landbouwgrond, een derde van alle grondaankopen.

Ook het aankoopbudget voor gronden ging de voorbije jaren sterk omhoog. In 2015 was het totale aankoopbudget voor gronden bijna 10 miljoen euro. "Onder minister Demir steeg dit budget in 2020 tot 41 miljoen euro. In 2022 ging het zelfs om 67,5 miljoen euro. Dit is ruim 6 keer meer dan 7 jaar geleden", zegt Janssens. Volgens minister Demir is de aankoop van landbouwgronden voor de realisatie van natuurgebieden ‘niet de stuwende kracht’ van de hoge aankoopprijzen. Maar volgens Janssens klopt dat niet helemaal. "In februari 2023 kocht het ANB in Lichtervelde 30 ha landbouwgrond aan een gemiddelde prijs van 113.400 euro per ha. De gemiddelde grondprijs voor West-Vlaamse landbouwgrond is 77.300 euro. Zo betaalde de Vlaamse regering 47 % meer dan de grondwaarde."

Vlaams Belang noemt het bijzonder cynisch dat landbouwers het steeds moeilijker hebben om landbouwgrond te vinden terwijl de overheid zelf volop landbouwgronden opkoopt. "De overheid zou er net voor moeten zorgen dat onze landbouwers beschermd worden en oneerlijke concurrentie vermeden wordt, maar is met haar pestbeleid zelf deel van het probleem", besluit Janssens.

Belga

Lees ook in Actueel

Portugese regering rantsoeneert water voor landbouw

Actueel De Portugese regering heeft besloten water te rantsoeneren in het oosten van de Algarve. De toeristische regio in het zuiden kreunt onder de droogte. Het doel is om op termijn het gebruik van grondwater met 15% te verminderen
Meer artikelen bekijken