Startpagina Varkens

Vergunning voor slachthuis Tielt definitief afgewezen

De uitbreiding van het Exportslachthuis in Tielt, van 1,5 miljoen geslachte varkens per jaar naar 2,4 miljoen, komt er definitief niet. De Raad voor Vergunningsbetwistingen oordeelt dat Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir de omgevingsvergunning correct geweigerd heeft.

Leestijd : 2 min

De aanvrager kreeg op 10 juni 2021 een omgevingsvergunning van het provinciebestuur van West-Vlaanderen, maar Gaia, Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie gingen in beroep bij de minister. Die besliste in januari vorig jaar om te weigeren, maar tegen die beslissing ging de aanvrager in beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwisting. Demir krijgt nu gelijk van de Raad. De uitbreiding van het slachthuis van Tielt komt er niet.

Slachtcapaciteit verhogen

Debra-Meat in Tielt wil de slachtcapaciteit verhogen van 1,5 naar 2,4 miljoen varkens per jaar. In 2017 had het slachthuis al een vergunningsaanvraag op zak, maar het plan werd in de koelkast gezet toen Animal Rights undercoverbeelden openbaarde van mishandeling van varkens bij dit slachthuis. Het bedrijf werd in 2019 veroordeeld voor dierenmishandeling, al weigerde Demir formeel omdat het bedrijf geen maatregelen neemt om geurhinder te beperken en niet voldoet aan de regelgeving inzake geluid en milieueffecten.

Hinder

Zo was de aanvraag gebaseerd op een hopeloos verouderde beoordeling van de effecten uit 2017. Daardoor wordt er onder meer geen rekening gehouden met het stikstofprobleem en de gewijzigde mobiliteitssituatie.Volgens de ontheffing van milieueffectenrapport uit 2017 veroorzaakt de exploitatie bovendien onaanvaardbare geurhinder. Deze hinder zou toenemen door de uitbreiding van de capaciteit, maar toch bevat de aanvraag geen maatregelen om de geurhinder te beperken.

De Raad oordeelt in zijn arrest dat de Vlaamse minister de weigeringsbeslissing voldoende motiveert. De uitbaters tonen volgens de Raad niet aan dat de gemaakte beoordeling onredelijk is of steunt op onjuiste gegevens.

zo klaar als een klontje

“In veel dossiers is het een erg moeilijke afweging, maar deze aanvraag was zo klaar als een klontje: deze uitbreiding is onvergunbaar. Ik ben dan ook tevreden dat de Raad voor Vergunningsbetwisting dat bevestigt. De uitbreiding komt er niet en dat lijkt me op alle vlakken de enige juiste beslissing”, besluit Demir.

Kabinet Demir

Lees ook in Varkens

Meer artikelen bekijken