Startpagina Veeteelt

Brouns investeert in opschaling van nieuwe generatie circulaire luchtwassers

Onderzoekers aan de KU Leuven en UAntwerpen ontwikkelen de technologie om kunstmest te winnen uit de luchtwassers van varkens- en kippenstallen. Luchtwassers van de nieuwe generatie zullen bovendien minder water gebruiken en zijn efficiënter. "Van oudsher is het altijd de uitdaging geweest voor onze landbouwers om nutriënten niet verloren te laten gaan uit de kringloop, met deze technologische doorbraak kunnen we daar weer bij aansluiten", zegt minister van Landbouw en Innovatie Jo Brouns (cd&v).

Vandaag staat de technologie van luchtwassers al goed op punt om te vermijden dat ammoniak via de lucht in de omgeving terecht komt. Chemische luchtwassers gebruiken daarvoor zwavelzuur om de stallucht te ‘wassen’. Alleen gaan bij dat proces waardevolle nutriënten voor de landbouw verloren en betekenen de luchtwassers een belangrijke kost voor de landbouwer in termen van chemicaliën, water- en energiegebruik. De nieuwe generatie luchtwassers kan ammoniak recupereren en verwerken tot waardevolle kunstmest....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Veeteelt

WUR start Global Methane Genetics-project

Actueel De Nederlandse Wageningen University & Research (WUR) start het Global Methane Genetics-initiatief, een internationaal project om de methaanuitstoot van koeien en schapen met een kwart te verlagen. De groep Fokkerij en Genomica leidt een internationaal consortium met 50 partners uit 25 landen dat 27,4 miljoen dollar heeft ontvangen van het Bezos Earth Fund en de Global Methane Hub.
Meer artikelen bekijken