Startpagina Akkerbouw

Nieuw aardappelras en 2 nieuwe cichoreirassen op de Belgische rassenlijst

Het nieuwe aardappelras, Sarpira, en 2 nieuwe rassen voor industriële cichorei, Sonatine en Semonia, werden op de Belgische rassenlijst opgenomen.

Leestijd : 2 min

Hieronder wordt een overzicht gegeven van de resultaten van de officiële rassenproeven uitgevoerd door de afdelingen voor rassenonderzoek van cultuurgewassen. Voor aardappel was dit door ILVO Plant (Merelbeke) en CRA-W: Département Production végétale (Gembloux); voor cichorei ook nog door Inagro (Rumbeke-Beitem). Dit in opdracht van de Technisch Interregionale werkgroep voor de samenstelling van de Nationale catalogus voor landbouwgewassen.

Aardappelras Sarpira opgenomen na 2 jaar onderzoek

Op de Belgische rassenlijst werd één nieuw aardappelras opgenomen: Sarpira. De proeven werden aangelegd in 6 centra: Kempen (één behandelde proef), Polders (één behandelde proef), Zandleemstreek (één behandelde proef, één onbehandelde proef), Leemstreek (2 behandelde proeven, één onderbehandelde proef) en Condroz (één behandelde proef).

De resultaten van deze proeven van de 2 proefjaren (2021 en 2022) worden weergegeven in tabellen 1 en 2 (zie ook via deze link). Deze tabellen geven een overzicht van de teeltkenmerken, de opbrengsten en technologische kwaliteit. Finaal volgt een korte beschrijving van het nieuwe toegelaten ras.

Bij gebruik van een cijferschaal (1-9) wijst 9 op de meest gunstige beoordeling van de betrokken eigenschap.

In tabel 1 worden de kenmerken van de bodembedekking en de weerstand tegen ziekten weergegeven

Sarpira tabel1

In tabel 2 zie je het rendement voor kaliber 35-70 mm (in % ten opzichte van het gemiddelde van de standaarden) en de technologische kwaliteit van de oogst

Sarpira tabel2

Beschrijving van Sarpira

Dossiernummer: RW 810045

Kweker: CRA-W Unité Biodiversité et Amélioration des plantes & forêts

Aanvrager: CRA-W Unité Biodiversité et Amélioration des plantes & forêts

Aanvraaggemachtigde: -

Gebruik: vastkokend, rijpheidsgroep middelmatig.

Cichoreiras Sonatine opgenomen na 3 jaar onderzoek

De proeven voor Sonatine werden aangelegd in 6 centra: Zandleemstreek (4 veldproeven) en Leemstreek (2 veldproeven). De resultaten van deze proeven van de 3 proefjaren (2020, 2021 en 2022) worden weergegeven in tabellen 1 en 2 zichtbaar via deze link. Deze tabellen geven een overzicht van de teeltkenmerken en de opbrengsten.

Cichoreiras Semonia opgenomen na 2 jaar onderzoek

De proeven voor Semonia werden aangelegd in 6 centra: Zandleemstreek (4 veldproeven) en Leemstreek (2 veldproeven). De resultaten van deze proeven van de 2 proefjaren (2021 en 2022) worden weergegeven in tabellen 3 en 4 zichtbaar via deze link. Deze tabellen geven een overzicht van de teeltkenmerken en de opbrengsten. Finaal volgt een korte beschrijving van het nieuw toegelaten ras.

Korte beschrijving van Semonia

Dossiernummer: VG/H/CICIS/00060

Kweker: Chicoline, div. de SA Cosucra Groupe Warcoing en ILVO-Plant Toegepaste Genetica en Veredeling

Aanvrager: Chicoline, div. de SA Cosucra Groupe Warcoing

Aanvraaggemachtigde: -

Korte beschrijving van Sonatine

Dossiernummer: VG/H/CICIS/00056

Kweker: Chicoline, div. de SA Cosucra Groupe Warcoing

Aanvrager: Chicoline, div. de SA Cosucra Groupe Warcoing

Aanvraaggemachtigde: -

Dep. Landbouw&Visserij

Lees ook in Akkerbouw

Precisiebemesting: dé oplossing voor alle percelen?

Akkerbouw Bij precisiebemesting of plaatsspecifiek meststofmanagement staat het afstemmen van de nutriëntengift op de noden van de plant centraal. Door hierbij rekening te houden met de variatie binnen een perceel, zou een hoge opbrengst bekomen kunnen worden met een beperkte impact op ons leefmilieu. Bovendien kan het slimmer verdelen van nutriënten helpen om kostenefficiënter te bemesten, wat met de huidige hoge kunstmestprijzen zeker ook welkom is.
Meer artikelen bekijken