Startpagina Aardappelen

Belgapomprijs voor Innovator stijgt

De Belgapomprijs voor de rassen Fontane en Challenger bedraagt 300 euro/ton (zonder BTW) op vrijdag 31 maart 2023.

Leestijd : 1 min

Met BTW bedraagt de prijsnotering voor de 2 rassen deze week 318 euro/ton. Voor Fontane en Challenger is de marktstemming vast, met een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

De prijs voor Innovator is deze week 310 euro/ton zonder BTW. Met BTW is dat 328,60 euro/ton. De markt is vast met een aanbod dat kleiner is dan de vraag.

Voor Markies is er deze week geen waarneming bij gebrek aan transacties.

Meest gehanteerde prijs

De Belgapomnotering wordt gedefinieerd als de meest gehanteerde prijs, waargenomen op de vorige werkdag, voor de variëteiten Fontane en Challenger, voor verwerking tot diepgevroren aardappelproducten veldgewas 35 mm+, frietgeschikt, af producent, los op wagen, voor onmiddellijke levering/ophaling.

Vrije markt en contracten

De wekelijkse Belgapomnotering voor vroege aardappelen (juli-augustus), voor Fontane, Bintje en voor Challenger (bewaarseizoen) geeft een duidelijke indicatie van de evolutie van de vrije aardappelmarkt voor de verwerking van aardappelen tot diepvriesfriet.

Daarnaast maken telers, handel en verwerking in steeds grotere mate gebruik van teeltcontracten, die een grotere stabiliteit van de grondstofprijs op het oog hebben.

De verhouding tussen beide instrumenten om aardappelen te kopen en verkopen kunnen verschillen van bedrijf tot bedrijf. Beide componenten dienen in rekening gebracht te worden om de evolutie van de grondstofprijs te volgen.

Belgapom

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken