Startpagina Aardappelen

PCA adviseert over plantafstanden

Bij een goede voorbereiding van het aardappelseizoen hoort ook een doordachte strategie met betrekking tot plantafstanden. In de nieuwsbrief van PCA geven de aardappelonderzoekers advies per ras.

Leestijd : 1 min

Aan de basis van een goede opbrengst ligt een voldoende hoog knolaantal in de gewenste sortering. Rassen die gemakkelijk grof groeien (omdat ze van nature weinig stengels en dus weinig dochterknollen vormen per struik), vragen een grotere potermaat en een dichtere plantafstand dan rassen die meer knollen per struik vormen.

Het Proefcentrum voor de Aardappelteelt (PCA) adviseert in zijn nieuwsbrief voor een aantal rassen de meest aangewezen plantafstanden. Deze info is terug te vinden op www.pcainfo.be. Naargelang het pootgoed fijn of grover uitvalt, kan de plantafstand respectievelijk iets nauwer of ruimer gekozen worden.

Wie grotere arealen te planten heeft, kan het best met de pootgoedleverancier overleggen over de mogelijkheden van verlengde stockage en het afroepen naargelang het plantseizoen vordert. Dit moet voorkomen dat te veel pootgoed langdurig in minder optimale omstandigheden op het bedrijf moet bewaard worden.

PCA

Lees ook in Aardappelen

Meer artikelen bekijken