Startpagina Actueel

Recordprijzen voor suiker in 10 jaar tijd

Suiker blijft duurder worden op de markten in New York en Londen. Onder meer een wijziging in de Braziliaanse brandstoftaksen en een teleurstellende suikerrietoogst in Azië stuwen de prijzen.

Leestijd : 2 min

Voor witte suiker ligt de prijs op de Londense termijnmarkt rond de 630 dollar per ton. Dat is de hoogste prijs in de laatste 10 jaar. Ruwe suiker noteert in New York op het hoogste niveau in 6 jaar op zowat 0,22 dollar per pond.

Krappere wereldvoorraden

Brazilië is de grootste suikerproducent ter wereld. Daar vertraagde de stevige regenval de oogst. Bovendien maakt onder meer een wijziging van de Braziliaanse brandstoftaksen de markten onrustig. Daardoor zou het voor sommige suikermolens in Brazilië, de grootste exporteur van ruwe suiker, interessanter kunnen worden om de zoetstof te gaan gebruiken voor de productie van ethanol in plaats van export. Dit meldt Belga.

De meeste suiker in de wereld komt van suikerriet, dat onder andere in grote hoeveelheden geteeld wordt in India en Thailand. De oogst in India viel echter tegen door de hevige regenval. Premier Narendra Modi heeft bovendien de ambitie om het suikerriet te gebruiken om ethanol te maken, met onder andere als doel om de olie-import te verminderen. Ook in Thailand was er sprake van een tegenvallende oogst.

Bovendien is er bezorgdheid over een mogelijke terugkeer van El Niño in de tweede helft van 2023, met ongunstige weersomstandigheden voor suikerriet. Dat zou tot verdere krapte op de markt kunnen leiden.

Slechts nieuws voor voedselinflatie

Economisch adviseur Francis Huyghe geeft in De Standaard mee dat er bijna altijd een tekort is aan suiker in de wereld. Hij ziet in de praktijk een directe link tussen de olieprijs en de suikerprijs. Verder ziet hij die hoge prijzen negatief in voor de voedselinflatie. In De Standaard wordt gezegd dat de prijzen van chocolade en snoep voor Pasen duurder zijn dan een jaar geleden. “De consument zal het merken, maar met vertraging. De consument zal het effect van de duurdere suikerprijs zien in de winkelrekken. Dat kan tot 6 maanden duren.”

Belga/MV

Lees ook in Actueel

Reageer snel op onkruiden in bietenpercelen

Bieten Het Bieteninstituut (KBIVB) waarschuwt om snel te reageren op de aanwezigheid van onkruiden in suikerbietvelden. Verder bemerken ze dat we opnieuw met een late uitzaai van bieten kampen.
Meer artikelen bekijken