Startpagina Edito

Edito: De onredelijke jacht op landbouwgrond

De beschikbaarheid van betaalbare landbouwgrond blijft een heikel punt, vooral voor jonge landbouwers. Er zijn dan ook tal van kapers op de kust.

Leestijd : 2 min

Tijdens het laatste weekend van de (Vlaamse) paasvakantie vonden boerenorganisaties en klimaatactivisten elkaar bij een gezamenlijke actie tegen de uitbreiding van de luchthaven van Luik in Bierset. Vruchtbare landbouwgrond wordt hier opgeofferd aan bijkomende loodsen. Dit verhaal is contradictorisch aan de inspanningen die men vandaag levert ten voordele van het klimaat, stelden de actievoerders terecht. Ze hadden deze akkers liever gebruikt zien worden voor duurzame landbouw. Bovendien wordt – ook in Wallonië – betaalbare landbouwgrond alsmaar schaarser en dus duurder. De Luikse luchthaven verkreeg echter al haar omgevingsvergunning én een smak subsidies van de Waalse overheid voor deze uitbreiding. De aardappelen en uien die tijdens de actie werden geplant, zullen dus nooit in de voedselketen terechtkomen. Vermoedelijk zullen ze onder een laag beton belanden, maar ‘beton kunnen we niet eten’, zo scandeerden de betogers. ‘Dankzij’ de uitbreiding zullen trouwens verse groenten – vooral ’s nachts – worden ingevlogen. Een perverse situatie, benadrukten de initiatiefnemers van de actie, aangezien de eigen voedselproductie toch volop in de kijker wordt gezet door diezelfde overheid en meer vluchten ook voor meer ongewenste emissies zorgen.

Enkele dagen eerder stonden Waalse jonge boeren ook aan de poorten van distributiecentra van supermarktketen Colruyt. Net als ook al Vlaamse boeren hen voordeden, toonden ze hun ongenoegen over de manier waarop Colruyt landbouwareaal inpalmt aan prijzen en voorwaarden die niet haalbaar zijn voor (jonge) boeren.

Natuurpunt is echter de kampioen bij het inpalmen van (landbouw)gronden. Zo konden we in HLN lezen hoe deze organisatie na aankoop van een beperkt stukje groen erin slaagt om – mits het opstellen van een beheersplan en goedkeuring als natuurreservaat – goedkoop gronden te verwerven. Keurt ANB het plan goed, dan krijgt de organisatie 90% subsidie voor de aankoop van nieuwe gronden binnen de goedgekeurde perimeter. Datzelfde stuk grond zal een geïnteresseerde landbouwer volledig uit eigen zak moeten betalen. Volgens Vlaams parlementslid Bart Van Hulle (Open Vld) knabbelt Natuurpunt zo beetje bij beetje aan het landbouwareaal.

Genoeg kapers op de kust dus voor die schaarse landbouwgrond...

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken