Startpagina Paarden

Fjordenhengstenkeuring België 2023: 4 hengsten aanvaard voor dekdienst

Deze Fjordenhengstenkeuring ging door op 25 maart in de Landelijke Rijverenigingen vzw (LRV) te Oud-Heverlee. Er waren 21 hengsten ingeschreven. Het werd dus een drukke dag.

Leestijd : 2 min

Voor 7 hengsten was het een extra spannende dag, want zij kwamen om hun eerste vergunning of om hun afgelopen dekvergunning te verlengen. Eén jonge hengst, Yimmie van stal Heuvelsgeluk uit Nederland, kwam zijn kwaliteit en potentieel aftoetsen. En dat deed hij met succes, want hij kreeg zijn aanhoudpremie.

De te keuren hengsten hebben steeds een drukke planning voor de boeg. Traditioneel begon de dag met de veterinaire keuring, gevolgd door de lichaamsbouw en de beweging op harde bodem. In de binnenpiste werden de hengsten daarna gekeurd aan de hand en in vrijheid. Ze moesten er ook vrijspringen. Na de middag moesten de hengsten zich bewijzen in het werk. Zij die zich voor het eerst presenteerden, moesten enkel een aangespannen gehoorzaamheidstest afleggen. De oudere hengsten deden zowel een aangespannen als een gehoorzaamheidstest onder het zadel.

Hengstenshow

Na alle te keuren hengsten was het voor de vrijgestelde hengsten tijd om zich te presenteren tijdens de hengstenshow. Dit zijn hengsten die reeds goedgekeurd zijn voor het leven of voor enkele jaren bij het Belgisch stamboek, maar ook de hengsten die een buitenlandse goedkeuring hebben. De show werd afgesloten met een zesspan hengsten voor de koets van de familie van der Aa uit Nederland. Dit was een prachtige samenwerking van enkele hengstenhouders.

Vier hengsten goedgekeurd

Op het einde van de dag kregen 4 hengsten positief nieuws: aanvaard voor dekdienst! De hengsten Winner van den Hoflander, Wacco van het Bloemenveld en Filsø Ø Herman kregen hun eerste vergunning bij het Belgisch stamboek en dit voor 2 jaar. De oude bekende Swing kreeg na lange afwezigheid weer een nieuwe vergunning voor 3 jaar en behaalde het beste resultaat voor rastype. Filsø Ø Herman kreeg een medaille van Fjord Horse International voor de beste proeven. Ruben van de Landweg ontving een medaille van het Nederlandse stamboek.

Tot slot was er voor het eerst sinds lang weer officieel een hengstenkampioen: Winner van den Hoflander! De hengst van Stijn Sweertvaegher uit Lo-Reninge kreeg een deken geschonken door Sonar Architecten.

Dit jaar staan bij het Belgisch stamboek 24 hengsten ter dekking. Alle info over de hengsten en de stations zijn te vinden op de website van het Belgisch stamboek: www.fjordstudbook.be.

Sander Willems (Belgisch Fjordenpaardenstamboek)

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken