Startpagina Actueel

Imkersbond nuanceert "massale bijensterfte" van afgelopen winter

Nadat het Vlaams bijeninstituut (VBI) 17 april aan de alarmbel trok over de massale bijensterfte afgelopen winter, nuanceert de Vlaamse Imkersbond de cijfers. "Volgens onze informatie sterft 1 op de 5 kasten af, dat is een cijfer waarmee elke imker rekening houdt", klinkt het. Honeybee Valley, het bijeninstituut van de UGent, meldt eveneens dat de bijensterfte dit jaar rond de 20% ligt.

Leestijd : 2 min

Het VBI riep 17 april de overheid op om dringende maatregelen te nemen om de bijensterfte, die een stuk groter was dan andere jaren, een halt toe te roepen. Zij zagen verschillende imkers waar alle bijen waren gestorven, en ook veel plaatsen waar verliezen van wel 75% werden gemeld. Volgens de Vlaamse Imkersbond was de bijensterfte deze winter echter vergelijkbaar met die van andere jaren en ligt die rond de 19 à 20%.

"Lokaal kunnen de verschillen echter groot zijn. Sommige imkers verliezen inderdaad een groter aantal kasten. De redenen voor deze regionale verschillen zijn vaak ongekend en zeker en vast divers: bedrijfmethodiek van de imkers in kwestie, plaatselijk aanbod van drachtplanten en pesticiden om er een paar te noemen", aldus voorzitter Geert Meersdom

Varroamijt

Net zoals het VBI benadrukt de Imkersbond, die zowat 85% van imkerend Vlaanderen vertegenwoordigt, wel dat de varroamijt, een parasiet, de bijenpopulatie de voorbije jaren het leven zuur heeft gemaakt. Volgens Meersdom houden imkers daardoor rekening met een bijensterfte van 20%, terwijl voor de komst van de varroamijt een afstervingspercentage van 10% normaal was.

Cijfer vergelijkbaar met vorig jaar

Honeybee Valley, het bijeninstituut van de UGent, spreekt op basis van een bevraging bij 662 Belgische imkers van een sterftecijfer van 19,6%. "Dit cijfer is vergelijkbaar met vorig jaar, maar nog altijd te hoog", benadrukt directeur Dirk de Graaf. "Dit betekent dat sommige imkers hoge sterfte hebben en anderen geen. Het gevolg van een hoeveelheid aan stressoren die aan de basis liggen: varroa, de Aziatische hoornaar, voedseltekort en pesticiden."

Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken