Startpagina Bieten

Rooi suikerbieten in functie van de omstandigheden

Tot op dit moment zijn de weersomstandigheden redelijk gunstig, al zijn er plaatselijke verschillen. Vooral aan de kust moet er gerooid worden in nattere omstandigheden. Pas daarom de afstellingen van de rooier aan in functie van de noodzaak.

Leestijd : 1 min

Momenteel wordt er gerooid voor directe levering aan de fabriek. Men kan de reinigingsintensiteit wat verhogen om zoveel mogelijk grondtarra te verwijderen. Wanneer we straks rooien voor langdurige bewaring, moeten we met een andere benadering de machines afstellen om bewaarverliezen te beperken.

Rooidiepte, draaisnelheid van de zeefraderen, het type geleidingsrekken en de afstand tot de reinigingszonnen zijn bepalende factoren voor een goede afstelling. Probeer niet de laatste kilo grond te verwijderen, zeker niet wanneer de bieten nog een bepaalde tijd bewaard zullen worden. Rooibeschadiging is namelijk een belangrijke oorzaak voor de ontwikkeling van bewaarschimmels. Micro ontkopping heeft geen invloed op de bewaarverliezen. Te veel bladstelen of een erg diepe ontkopping, zijn wel negatief voor de bewaring.

KBIVB

Lees ook in Bieten

Betaseed wil meer doen dan alleen zaden leveren

Bieten Net voor het jaareinde van 2023 stond Nele Bonte, technisch adviseur Betaseed, met de vakpers stil bij de actualiteiten in de suikerbietteelt en bij de innovaties die Betaseed het komende jaar te presenteren heeft.
Meer artikelen bekijken