Startpagina Paarden

Jaarlijkse prijskamp voor trekpaarden uit Oost-Vlaanderen

Op 10 april ging de jaarlijkse prijskamp door voor trekpaarden enkel uit Oost-Vlaanderen. De wedstrijd wordt ingericht door het jaarmarktcomité met de families De Brabander en Van Hoorebeke in het bestuur. Iedere deelnemer ontvangt dezelfde vergoeding, deels geschonken door de gemeente Evergem en deels door het jaarmarktcomité.

Leestijd : 2 min

Het gebeuren startte zonder regen en met ruime belangstelling van niet-fokkers. Een 80-tal paarden was ingeschreven, met een opvallend hoog aantal jaarlingen merries en hengsten. De kwaliteit was goed en de lange piste was netjes omheind door nadarhekken, wat een must was bij het voorstellen van de nog onwennige veulens.

De oudere reeksen, met telkens een vijftal deelnemers, waren van zeer goede kwaliteit. Ondanks de latere regen kwamen deze proper en goed voor de dag. Het kampioenschap van de primerende 8 merries vond plaats in de gutsende regen. Zo werden 2 merries weerhouden. Na een grondig overleg door de 3 aangestelde juryleden, de heren Eddy van der Schueren, Marcel Wouters en Kurt Breynaert, werd de bekende Amelie van de Bunder, vergezeld van haar jonge veulen, uitgeroepen tot kampioene.

Didier van Hoorebeke - mede-inrichter van de prijskamp

Nadien kwamen we in gesprek met Didier Van Hoorebeke, die als mede-inrichter het hele gebeuren dat zijn joviale grootvader Maurice jaren geleden tot stand bracht, voortzet. Didier is een dynamisch figuur, bekend in de trekpaardenwereld met de stal ‘Van de spoorweg’, maar ook als fiere voorzitter van de Vrienden van de Oost-Vlaamse Trekpaardfokkers (VOT). Het VOT is een zestal jaren geleden ontstaan uit een werkgroep ‘Promotie Trekpaard Vlaanderen’, opgericht door dr. Herman De Gezelle. De vrouw van Didier was in die tijd secretaris van het VOT. De vereniging is een vzw die volgens Didier niet erkend is in het moederstamboek KMBT.

De vereniging telt een honderdtal leden met of zonder paard. Volgens de voorzitter is de vzw zelfbedruipend dankzij de lidgelden en de meerdere evenementen. In februari en augustus worden veulenprijskampen georganiseerd, voor de laatste met steun van KMBT en met als doel om de veulens te selecteren die later kunnen meedingen aan het Europees veulenkampioenschap van KMBT in Sint-Pieters-Leeuw.

In september organiseren ze te Landegem een kampioenschap voor Oost-Vlaamse merries.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

De sprong naar Gesves

Paarden De 59e editie van de Grote Week van Gesves ging dit jaar van start op 14 augustus. Op zondag 20 augustus werd de week afgesloten met de finales.
Meer artikelen bekijken