Startpagina Actueel

Evaluatie brede weersverzekering nodig

Het aantal polissen voor de brede weersverzekering daalt elk jaar. “Het is positief dat de subsidieaanvraag voor de landbouwer eenvoudiger werd. Een evaluatie naar de oorzaken van de dalende trend is zeker nodig”, stelt parlementslid Stijn De Roo van cd&v.

Leestijd : 1 min

Met een brede weersverzekering kunnen landbouwers met een open teelt zich bij een privéverzekeraar verzekeren tegen gewasschade door extreme en ongunstige weersomstandigheden.

Er is een daling van het aantal polissen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo.

In 2020 waren er nog 2.996 polissen. In 2021 daalde dat naar 2.613 en in 2002 daalde dat verder naar 2.403.

Eenvoudiger aanvraag

Na overleg met verzekeraars en landbouworganisaties in 2021 werd de subsidieaanvraag voor de landbouwer in de verzamelaanvraag vereenvoudigd. Die moet sindsdien alleen nog aangeven welke verzekeraar hij kiest.

De aanvraagdatum voor de erkenning van de standaardpolissen is verschoven naar het najaar. Zo kunnen ze nog maximaal de ervaringen uit het afgelopen verzekeringsjaar meenemen bij de nieuwe erkenningsaanvraag.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Meer artikelen bekijken