Startpagina Actueel

Evaluatie brede weersverzekering nodig

Het aantal polissen voor de brede weersverzekering daalt elk jaar. “Het is positief dat de subsidieaanvraag voor de landbouwer eenvoudiger werd. Een evaluatie naar de oorzaken van de dalende trend is zeker nodig”, stelt parlementslid Stijn De Roo van cd&v.

Leestijd : 1 min

Met een brede weersverzekering kunnen landbouwers met een open teelt zich bij een privéverzekeraar verzekeren tegen gewasschade door extreme en ongunstige weersomstandigheden.

Er is een daling van het aantal polissen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) op een schriftelijke vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Stijn De Roo.

In 2020 waren er nog 2.996 polissen. In 2021 daalde dat naar 2.613 en in 2002 daalde dat verder naar 2.403.

Eenvoudiger aanvraag

Na overleg met verzekeraars en landbouworganisaties in 2021 werd de subsidieaanvraag voor de landbouwer in de verzamelaanvraag vereenvoudigd. Die moet sindsdien alleen nog aangeven welke verzekeraar hij kiest.

De aanvraagdatum voor de erkenning van de standaardpolissen is verschoven naar het najaar. Zo kunnen ze nog maximaal de ervaringen uit het afgelopen verzekeringsjaar meenemen bij de nieuwe erkenningsaanvraag.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Vlaanderen heeft te weinig open natuur voor probleemwolven, vindt cd&v

Actueel Vlaanderen heeft te weinig open natuur en te weinig wilde fauna om probleemgevallen onder de wolven te onderhouden. Dat is een van de standpunten rond natuur waarmee CD&V naar de verkiezingen wil trekken. Op zondag 21 april worden de programmapunten afgeklopt tijdens het verkiezingscongres van de partij.
Meer artikelen bekijken