Startpagina Edito

Edito: Het weer volgt geen agenda, boeren dus ook niet

Er wordt over weinig meer gezeurd dan over het weer. Te droog, te warm, te nat, te koud... we kennen het allemaal. Het weer is zelden goed voor iedereen. Slechts enkelen van deze zeurkousen moeten, zoals de landbouwer, echter leven en werken volgens de grillen van het weer.

Leestijd : 2 min

Hoeft het nog gezegd... We worden dit jaar door aanhoudende nattigheid geconfronteerd met een laat seizoen. Op vele plaatsen was het zelfs nog niet mogelijk om de bieten te zaaien. Nochtans zijn suikerbieten normaal gezien een van de eerste akkerbouwgewassen die in het nieuwe seizoen gezaaid worden. Elk jaar wagen vroege vogels het om al begin maart te zaaien. Proeven van het Bieteninstituut toonden namelijk al langer aan dat de uiteindelijke opbrengst van suikerbieten rechtstreeks verband houdt met het aantal groeidagen. Anders gezegd: hoe langer de bieten kunnen groeien, hoe hoger de suikeropbrengst... De voorbije natte weken zijn in dat geval al ‘verloren’ groeidagen. Vorig jaar was de bietenzaai op 20 april afgerond, in 2021 5 dagen later. Herinner je ook het voorjaar 2020, dan was de zaai half april al voorbij, maar droogte maakte er toch een moeilijk seizoen van. Het ene jaar is duidelijk het andere niet. Benieuwd op welke einddatum we dit jaar zullen stranden.

De boer moet zich telkens aanpassen aan de situatie van het jaar. Het uitdokteren van het teeltschema op papier (of pc) is één ding. De praktijk is vaak iets helemaal anders. Dat is niet alleen zo bij het begin van het seizoen, maar ook bij het vervolg ervan. Worden het plots ideale weersomstandigheden, dan zullen de veldactiviteiten nu aan een hels tempo volgen. De zaai van bieten gaat dan ineens over in aardappelen poten en maïs zaaien, dit doorspekt met de nodige onkruidbestrijding. De onkruiden hebben immers dagen ‘gewonnen’, terwijl de boer zijn land niet op kon. En het grasseizoen... dat vliegt er tussendoor. Na een trage groeistart is het gras intussen klaar om te maaien. Ook hier is het mikken op een voldoende lange droge periode en hopen op een bekwame bodem. Geen evidentie dit voorjaar!

“En morgen zijn we er weer met meer weer”, zei een bekende – intussen gepensioneerde – weerman telkens op het einde van zijn weerpraatje. Maar de boer... die kijkt naar zijn weer-app en grijpt zijn kans wanneer het kan, niet wanneer zijn kalender het zegt.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken