Startpagina Economie

Wereldvoorraad graan ligt lager dan voorbije 4 jaar

Voor soja en korrelmaïs blijkt de wereldstock groter dan verwacht. Voor tarwe zou de wereldwijde voorraad echter het laagst zijn van de afgelopen 4 jaar.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 14 en 15 van 2023 (10 - 23 april).

Volatiele koolzaadmarkt

“Het was een heel volatiele koolzaadmarkt de voorbije weken”, stelt Raf Beyers. “Rond 10 april stond de prijs op 461,5 euro. Enkele dagen later zagen we een daling van meer dan 22 euro. Rond 17 april was er terug een heel stevige opwaartse correctie van bijna 40 euro.”

De prijs van een vat Amerikaanse WTI-olie daalt terug tot onder 80 dollar. Zorgen over de vraag naar olie wegen terug harder door dan de recente productieknip van de OPEC+ (organisatie van olie-exporterende landen en hun bondgenoten). De inflatie in Amerika zou voorbij haar hoogtepunt zijn. Maar de strijd tegen de inflatie is nog niet gewonnen. Dit blijkt onder andere uit de stijging van de voedselprijzen en de opwaartse loonkosten.

Grotere voorraden soja

Beyers: “Uit het nieuwe United States Department of Agriculture (USDA) rapport blijkt dat de voorraden aan soja in de Verenigde Staten (VS) hoger zijn dan voorzien. Ook elders in de wereld is er een grotere stock dan verwacht.”

In Argentinië blijft de opbrengstverwachting tijdens de oogst nog maar dalen. In Brazilië zijn er wel goede oogstcijfers te noteren en is intussen meer dan 82% van het areaal geoogst. Het muntpaar euro/dollar stond 10 dagen terug nog op 1,09 om vervolgens door te stijgen naar 1,11 en begin deze week terug wat te dalen.

Maïszaai beïnvloed door het weer

De voorraden aan korrelmaïs in Amerika vallen hoger uit dan de verwachtingen. Ook wereldwijd is er een iets hogere stock momenteel dan verwacht.

“De oogstramingen in Argentinië worden verder naar beneden bijgesteld als gevolg van de droogte”, beschrijft Raf Beyers de impact van de weersomstandigheden. “De wereldwijde voorraden van maïs en tarwe samen zijn de voorbije 12 maanden lichtjes gedaald. Op de Corn Belt in de VS zou regen, een beetje zoals in onze contreien, de aanplant van maïs en ook soja vertragen. En vanuit het USDA werd de areaalverwachting maïs in de VS naar boven bijgesteld.”

Lage voorraad tarwe

Volgens het laatste USDA-rapport is de voorraad aan tarwe in Amerika hoger dan verwacht. Beyers: “Anderzijds zijn de voorraden tarwe wereldwijd toch wat lager dan de verwachting. De wereldwijde voorraad aan tarwe is momenteel ook het laagst van de afgelopen 4 jaar.”

Raf Beyers beschrijft ook de impact op de markt van de recente beslissingen door enkele buurlanden van Oekraïne. “Na Polen stopt ook Hongarije met het importeren van granen uit Oekraïne. Dit om hun eigen akkerbouwers te beschermen tegen de lage prijzen. Er is wel een overeenkomst in de maak om graanstromen verzegeld toe te laten om gelost te worden op een verdere bestemming. De Europese Commissie vindt niet dat het kan dat individuele lidstaten zulke beslissing nemen. Eerste zorgde dit voor onrust op de markt waardoor de prijs aantrok, maar na het nieuws over een doorvoerovereenkomst ontspanden de markten terug. Ook laat Rusland verstaan dat een eventuele verlenging van de corridor na 18 mei niet vanzelfsprekend is.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken