Startpagina Wetgeving

Ook Waalse regering wijst bouw grote biomassacentrale af

De Waalse regering staat niet langer achter de plannen voor de bouw van een grote biomassacentrale in Wezet, in de provincie Luik. Enkel kleine biomassacentrales, die lokaal bevoorraad kunnen worden, zullen nog toegelaten worden.

Leestijd : 1 min

De Vlaamse regering had eerder al plannen voor een gelijkaardige centrale in Gent afgewezen.

Het bedrijf Bee Green Wallonia wou een centrale van 20 MW bouwen in Wezet, maar de Waalse regering ziet dat niet langer zitten. Er rijzen immers steeds meer vragen over het duurzame karakter van dergelijke centrales: de grondstof (vaak pellets) is lang niet zo milieuvriendelijk en moet doorgaans uit verre oorden worden aangevoerd, via vervuilend transport.

Europa overweegt bovendien om energie van grote biomassacentrales niet langer als hernieuwbaar te beschouwen als die centrales niet voorzien zijn van warmtekrachtkoppeling (WKK). In de plannen voor de centrale in Wezet (of Visé) is er geen sprake van WKK.

Waals minister voor Energie en Begroting Jean-Luc Crucke (MR) merkt op dat de centrale op twintig jaar 1,3 miljard euro steun via groene stroomcertificaten zou krijgen. Hij vindt dat moeilijk te verantwoorden in budgettair moeilijke tijden.

Om de doelstellingen inzake hernieuwbare energie te halen, stapt de Waalse regering af van het idee van een grote biomassacentrale en richt ze zich op kleinere biomassacentrales met WKK en lokaal geproduceerde grondstoffen.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken