Startpagina Veeteelt

Agenda voor de inning van de bijdragen 2023

De FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu (FOD VVVL) bereidt momenteel de campagne voor de inning van de verplichte bijdragen voor het Begrotingsfonds voor de gezondheid en de kwaliteit van de dieren en de dierlijke producten voor het jaar 2023 voor. Met ingang van dit jaar werden de inningsprocedures voor alle sectoren (runderen, varkens, schapen, geiten en herten, pluimvee en zuivel), geharmoniseerd.

Leestijd : 3 min

Dat fonds, beter bekend als het ‘Sanitair Fonds’, biedt financiële ondersteuning aan de houder voor sanitaire maatregelen en -initiatieven die worden genomen om bepaalde dierziekten die een belangrijke economische impact kunnen hebben op de landbouwsector, maar ook op de gezondheid en het welzijn van productiedieren, te voorkomen en te bestrijden.

Tussenkomst en financiering

Het Sanitair Fonds vergoedt daarenboven ook de waarde van de dieren in geval van verplichte slachting of ruiming (in kader van de verplichte dierziektenbestrijding), voorziet in een tussenkomst in de verplichte dierenartsenbezoeken en in de kosten van monsternemingen en analyses, en financiert onderzoeksprogramma's.

De FOD VVVL stelt alles in het werk voor de goede opvolging van de inningen. Deze opvolging evolueert en om de inningsprocedures te vereenvoudigen en te verduidelijken, werd besloten ze tussen alle sectoren te harmoniseren. De koninklijke besluiten die deze harmonisering vastleggen, zijn in werking getreden op 1 april 2023.

De FOD VVVL vestigt daarom de aandacht op de nieuwe aanmaningsprocedure die vanaf de inningscampagne 2023 zal worden toegepast. In geval van niet-betaling of gedeeltelijke betaling worden de aanmaningskosten vastgesteld op 50 euro en toegevoegd aan het verschuldigde bedrag. Indien een tweede herinnering moet worden verstuurd, is een verhoging van 20% van het factuurbedrag voorzien met een minimum van 50 euro.

De FOD VVVL vestigt ook de aandacht van de operatoren op het belang om de situatie van hun bedrijf actueel te houden bij de erkende verenigingen (ARSIA en DGZ), aangezien de facturering op deze gegevens gebaseerd is. De operator is verantwoordelijk voor de correctheid en het actueel houden van de gegevens in de Sanitel database. Hieronder vindt u de modaliteiten voor de berekening van het bedrag van de bijdragen en de agenda voor 2023.

Berekening van het bedrag van de bijdragen

Sector ‘Schapen-Geiten-Herten’: De bijdrage is verschuldigd voor elk beslag met schapen, geiten en herten dat bestaat uit minimaal 6 vrouwelijke dieren van meer dan 6 maanden oud. Het bedrag wordt berekend op basis van de samenstelling van het beslag dat opgegeven werd in de 15 decembertelling van 2022.

Sector ‘Pluimvee’: Het bedrag van de bijdrage wordt berekend op basis van de in Sanitel geregistreerde capaciteit en type van activiteit. Ter herinnering: alle schakels van de pluimveesector betalen een bijdrage: beslagen met meer dan 200 dieren, maar ook de pluimveeslachterijen, eierpakstations, producenten van mengvoeders voor pluimvee... Als gevolg van de voortdurende vogelgriepuitbraken sinds het najaar van 2020, zijn de reserves van het deelfonds pluimvee sterk geslonken. Er wordt overwogen om, net als na de zware vogelgriep epidemie van 2003, de verplichte bijdragen in 2023 te verdubbelen teneinde deze reserve weer op peil te brengen. Indien het juridisch haalbaar is, zal er later dit jaar nog een aanvullende bijdrage gefactureerd worden via een bijkomend koninklijk besluit.

Sector ‘Runderen’: De verplichte bijdragen worden berekend in functie van het sanitaire risico verbonden aan het beslag, en het aantal en de leeftijd van de dieren die geboren, gehouden en toegevoegd werden aan het beslag tijdens de referentieperiode.

De bijdragen worden berekend op basis van de gegevens geregistreerd in Sanitel voor de referentieperiode die loopt van 1 september 2022 tot 31 augustus 2023.

Verzendingdata van de facturen

• Sector Schapen-Geiten-Herten: begin juni 2023

• Sector Pluimvee: eind juni 2023

• Sector Runderen: eind oktober2023

• Sector Varkens: eind november 2023

Indienen van bezwaarschriften

Bij betwisting van de factuur kunt u een bezwaarschrift indienen bij de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu binnen de 30 dagen na de datum van die factuur (de datum op de poststempel wordt in aanmerking genomen). Dit kan ofwel schriftelijk (post) ofwel per e-mail.

De termijn van 30 dagen voor het indienen van een bezwaarschrift wordt strikt gehandhaafd om een snelle afhandeling van de dossiers te garanderen.

Voor bijkomende informatie raadpleeg de website van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu,

Of neem contact op met het Callcenter van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu: 02 524 90 95 (bereikbaar elke werkdag van 8 tot 13 uur).

Lees ook in Veeteelt

Q-koorts bij Nederlandse melkschapen

Actueel Op een melkschapenbedrijf in Brakel (Nederland) is Q-koorts vastgesteld. De besmetting werd gevonden via de landelijke tankmelkmonitoring uitgevoerd door Royal GD. Het nationaal referentielaboratorium voor dierziekten Wageningen Bioveterinary Research (WBVR, deel van Wageningen University & Research) heeft de diagnose inmiddels bevestigd.
Meer artikelen bekijken