Startpagina Veeteelt

Europese Commissie stemt in met uitkoopregeling voor Nederlandse landbouwers

De Nederlandse regering kan van start gaan met de uitkoop van veeteeltbedrijven die veel stikstof uitstoten. De Europese Commissie heeft op 2 mei groen licht gegeven voor de plannen.

Leestijd : 2 min

De Nederlandse uitkoopregeling is een cruciaal onderdeel van de stikstofaanpak van de Nederlandse minister Christianne van der Wal. De Europese Commissie moest de plannen goedkeuren omdat de lucratieve regeling zou kunnen neerkomen op verboden staatssteun aan bedrijven.

Stikstof snel terugdringen

Met de uitkoop wil Van der Wal de stikstofvervuiling in kwetsbare natuurgebieden snel terugdringen. Melkveehouders, varkens-, kalver- en kippenboeren die veel stikstof uitstoten, kunnen een bedrag krijgen dat ruim boven de marktwaarde van hun bedrijf ligt als zij vrijwillig stoppen. Dat kan oplopen tot 120% van de waarde. Ook hun vergunningen en rechten en de sloop kunnen ze vergoed krijgen. Voor dat alles stelt het Nederlandse kabinet 975 miljoen euro beschikbaar.

Ook Nederlandse boeren die niet tot de grote vervuilers behoren kunnen zich laten uitkopen. De overheid kan tot 100 % van de waarde van hun boerderij en vergunningen vergoeden. Daarvoor ligt in Nederland 500 miljoen euro klaar.

Niet elders voortdoen

Wie stopt, moet wel beloven zijn bedrijf niet elders voort te zetten, hebben het kabinet en de Commissie afgesproken, ook al roept die eis veel weerstand op. Kiezen boeren toch voor een verhuizing of voor verduurzaming van hun bedrijf, dan vallen ze buiten deze regelingen.

De Europese staatssteunregels laten toe dat de overheid geld steekt in het opdoeken van boerenbedrijven als dat de overgang naar milieu- en klimaatvriendelijk boeren dient, oordeelt de Commissie. Dat is volgens haar bij de Nederlandse plannen het geval. Ze zijn noodzakelijk om natuurgebieden te helpen herstellen en helpen de klimaatdoelen dichterbij te brengen. Die voordelen wegen op tegen de mogelijke verstoring van concurrentie en handel in de EU, denkt het dagelijks bestuur van de Europese unie.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken