Startpagina Paarden

Gedaan met blokstaarten

Vorige week vrijdagvoormiddag 6 oktober werd op de Vlaamse ministerraad het decreet over het verbod op blokstaarten goedgekeurd. Enkele uren later arriveerde een glimlachende Ben Weyts op Stoeterij Diepensteyn in Steenhuffel om zijn decreet op een persconferentie toe te lichten.

Leestijd : 2 min

Aan zijn houding te zien was de minister tevreden, alsof hij een overwinning had behaald.

2001

Sinds 2001 is blokstaarten bij wet verboden, tenzij voor ingrepen waarvoor een diergeneeskundige noodzaak bestond. “Maar in realiteit”, aldus Ben Weyts “werd deze achterpoort gebruikt om toch massaal te blijven couperen om ‘esthetische’ redenen.” En hij vervolgde: “Ik zie op tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden telkens opnieuw een onverklaarbaar groot aantal dieren die geblokstaart zijn. En ze hebben allen een diergeneeskundig attest als dekking. Soms gaat het zelfs over alle aanwezige dieren. Na de ingreep kan je niet meer aantonen dat er in werkelijkheid geen diergeneeskundige noodzaak was.” En daarom roept hij het blokstaarten van paarden een halt toe.

2018

Paarden die nà 1 januari geblokstaart worden, mogen niet meer deelnemen aan tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden in Vlaanderen. Zelfs als er een diergeneeskundig attest verleend werd voor de ingreep. Concreet betekent dit dat geblokstaarte paarden geleidelijk zullen verdwijnen op tentoonstellingen, keuringen en wedstrijden. Op die manier, zegt Weyts, wordt een halt toegeroepen aan de massale omzeiling van het wettelijk verbod.” De minister was duidelijk: “Net zoals we bij het verbod op onverdoofd slachten afscheid nemen van religieuze tradities, nemen we hier afscheid van een Vlaamse traditie. De tijd dat de wetten voor meer dierenwelzijn in Vlaanderen massaal omzeild werden is nu voorbij.”

En nu?

Het verbod op couperen zat eraan te komen. Ook in Nederland geldt quasi dezelfde regeling als in België. Zo werden op de internationale prijskamp in IJzendijke in juli ll. alle paarden gecontroleerd op de attesten van de veearts. Voor wie vertrouwd is met de trekpaardenfokkerij komt deze maatregel hard aan. Daaraan valt niet te tornen. Laat ons toch hopen dat de fokkerij en de liefhebberij er niet teveel zullen onder lijden. Het zal er ook van afhangen hoe de staarten van de trekpaarden zullen getoiletteerd worden. Suggesties vanuit het stamboek zijn hierbij nodig en welkom.

B.L.

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken