Startpagina Economie

EU-lidstaten bezorgd over importbeperkingen voor graan uit Oekraïne

België en een dozijn andere lidstaten van de Europese Unie hebben in een brief aan de Europese Commissie hun ‘ernstige bezorgdheid’ geuit over de importbeperkingen voor Oekraïens graan in een aantal Oost-Europese landen. Slovakije trok dit verbod intussen in. 

Leestijd : 2 min

De Commissie bereikte eind vorige maand een akkoord met Polen, Hongarije, Slovakije en Bulgarije om de import van bepaalde Oekraïense landbouwproducten in die landen tijdelijk aan banden te leggen. Tarwe, maïs, koolzaad en zonnebloempitten uit Oekraïne mogen er niet meer op de markt komen, enkel de transit naar andere lidstaten is nog mogelijk. Daarnaast bood de Commissie de 5 landen ook 100 miljoen euro steun voor hun landbouwers aan.

Bezorgdheid over selectieve beperking import

Federaal landbouwminister David Clarinval, gesteund door de gewesten, en zijn collega''s uit Frankrijk, Duitsland, Nederland, Ierland, Griekenland, Oostenrijk, Kroatië, Estland, Denemarken, Spanje, Slovenië en Luxemburg tonen zich in een brief aan de Commissie echter zeer bezorgd over deze ‘selectieve beperking van de import’ uit Oekraïne, die leidt tot een afwijkende behandeling op de interne markt.

Er is op zijn minst nood aan verduidelijking over hoe deze maatregelen zich verhouden tot de regels en werking van de interne markt, de Europese verplichtingen ten aanzien van Oekraïne en de impact op de andere lidstaten, zo stellen de landbouwministers, die ook aanklagen dat deze maatregelen zijn genomen zonder consultatie met de lidstaten. De ministers willen ook meer uitleg over het steunpakket van 100 miljoen euro.

Een woordvoerster van de Commissie bevestigde op 12 mei de ontvangst van de brief. "We zullen ten gepaste tijde reageren", zo luidde het. De woordvoerster beklemtoonde wel dat de andere lidstaten via de normale procedures werden geïnformeerd over het akkoord.

Behoud van maatregelen na 5 juni

De maatregelen zijn voorlopig geldig tot 5 juni. De betrokken landen hebben echter al aangegeven dat ze de importbeperkingen willen behouden.

Enkele weken voor de deal met de Commissie hadden ze zelf al unilaterale importverboden ingevoerd omdat veel Oekraïens graan bestemd voor derde landen vanwege logistieke problemen op hun markten bleef. Daardoor zakten de prijzen voor lokale landbouwers fors. Voor Oekraïne is de graanexport echter een belangrijke bron van inkomsten tijdens de oorlog met Rusland.

Slovakije trekt invoerverbod in

Slovakije trok op 12 mei het importverbod voor graan en andere landbouwproducten uit Oekraïne in.

De uittredende regering in Bratislava nam de beslissing en minister van Economie Karel Hirman ondertekende het besluit nog diezelfde dag. Zo is het verbod meteen buiten werking gesteld. De conservatief-populistische minderheidsregering van premier Eduard Heger was voor het laatst bijeen gekomen. Presidente Zuzana Caputova benoemt op 15 mei een regering van 'technocraten' of experten.

Net als andere EU-lidstaten voerde Slovakije op 17 april een invoerverbod voor een resem landbouwproducten uit Oekraïne in, om zo de eigen landbouw te beschermen. De transit van die producten, onder meer suiker, droge dierenvoeding, zaaigoed, groenten en fruit, naar andere landen bleef wel toegestaan.

Belga/AV

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken