Startpagina Bieten

Wees waakzaam voor bladluizen in suikerbieten

Het aantal ongevleugelde groene bladluizen is sinds midden mei toegenomen. Het Bieteninstituut adviseert om je bietenpercelen te controleren en te behandelen waar nodig.

Leestijd : 2 min

Op de meeste percelen binnen het waarschuwingsnetwerk van het KBIVB en LCV blijft de bladluisdrempel niet bereikt. Toch is het aantal ongevleugelde groene bladluizen sinds vorige week toegenomen en hebben 15% van de percelen een eerste drempel van 2 ongevleugelde groene bladluizen per 10 planten bereikt.

Het Bieteninstituut raadt daarom ten sterkte aan om waarnemingen te blijven uitvoeren op je percelen en dit altijd op minstens 40 planten verspreid in het veld. Bekijk hiervoor onderstaande video over waarnemingen van bladluizen bij bieten.

Men raadt aan om te spuiten wanneer de drempel bereikt is en wanneer de bieten het 2-bladstadium hebben bereikt. Het is afgeraden om in het kiemlobstadium te behandelen, omdat deze behandeling dan weinig effect heeft. Vanaf het 2-bladstadium kunt u behandelen met Teppeki (dit is niet toegestaan vóór het 2 echte bladstadium) of Movento.

De kaart met de bladluisdruk kun je hier bekijken.

De kaart met de opkomst in de verschillende percelen kun je hier bekijken.

Bladluizen herkennen

Het is niet altijd even simpel om de groene bladluizen waar te nemen aangezien ze zeer klein zijn. Bovendien verstoppen ze zich graag. Het KBIVB voorziet daarom een korte opleiding om insecten in bieten te herkennen.

Tijdens deze korte opleiding (maximum 45 minuten) zal er in een eerste deel dieper ingegaan worden op de verschillende soorten plagen en nuttigen die je kunt tegenkomen op je bietenpercelen. In een tweede deel geeft KBIVB enkele tips en tricks mee rond het waarnemen van bladluizen.

Klik hier om de data (tussen 25 en 30 mei) en locaties te kennen en in te schrijven. Om de organisatie te vergemakkelijken is een inschrijving immers noodzakelijk. 

Deze opleiding komt niet in aanmerking voor een fytolicentiepunt.

KBIVB/AV

Lees ook in Bieten

Bieten: fungicidenbehandeling plannen

Bieten Het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet (KBIVB) meldt dat het vanaf nu belangrijk is om fungicidenbehandelingen te plannen in functie van de verwachte oogstdatum en de rasgevoeligheid.
Meer artikelen bekijken