Startpagina Actueel

Landbouwer en Europees minister voor één dag

Scholieren van het vijfde en zesde leerjaar stappen uit hun comfortzone tijdens Europa Xpert. Van 22 mei tot 2 juni duiken 315 leerlingen in de geschiedenis en de wetgeving van de Europese Unie. Ze worden uitgedaagd om beslissingen te nemen als EU-minister of EU-parlementslid tijdens deze Europa Xpert workshop. In de namiddag ontdekken ze het boerderijleven en de weg van melk, van koe tot glas.

Leestijd : 2 min

Scholieren uit Brecht, Mol, Dessel, Westerlo, Geel, Balen en Kasterlee gaan de uitdaging aan om EU-expert te worden. In een interactieve sessie van 2 uur leren ze alles over de geschiedenis, instellingen en wetgeving van de Europese Unie. De leerlingen ontdekken hoe de EU werkt en hoe Europese wetgeving tot stand komt. Daarnaast krijgen ze inzicht in de rol van de Europese Ministerraad en het Europees Parlement. Na de sessie wordt de kennis van de leerlingen getest met een Europaquiz.

Als ministers van hun land stemmen de leerlingen over een wetsvoorstel: moeten scholen in de EU gratis melk aanbieden aan leerlingen? Daarna stemmen ze opnieuw met hun eigen mening.

"Leren door doen, dat heeft effect. Europa mag dan veraf lijken, met de EUropa Xpert sessies bieden we een unieke kans voor leerlingen om zich te verdiepen in de werking van de Europese Unie. Bovendien combineren we deze sessies met een rondleiding op de Hooibeekhoeve, een unieke kennismaking met de agrarische sector. Met deze uitstap leren leerlingen niet alleen belangrijke vaardigheden, zoals kritisch denken en samenwerken, maar ook hoe ze zelf een rol kunnen spelen in het vormgeven van de toekomst van Europa en de landbouwsector" legt gedeputeerde Kathleen Helsen, bevoegd voor Europese samenwerking en landbouw, uit.

Van melk tot roomijs

Naast de EUropa Xpert workshop volgen de leerlingen een rondleiding in provinciaal onderzoekscentrum Hooibeekhoeve. Hooibeekhoeve richt zich in de eerste plaats tot melkveehouders door nauw samen te werken met hen bij het onderzoek naar duurzame en rendabele dier- en milieuvriendelijke oplossingen voor uitdagingen binnen de sector. Zo werkt Hooibeekhoeve onder meer rond smart farming, water- en energiemanagement, jongveeopfok, ammoniakemissie en bodembewerking. Scholen en verenigingen kunnen inschrijven voor een educatief bezoek aan Hooibeekhoeve. De leerlingen ontdekken de werkwijze van een modern melkveebedrijf, en volgen de weg van de melk, van de koe tot in ons glas.

Wat eten koeien, welke plek in de stal is hun favoriet en wat is het belang van kalfjes in een melkveebedrijf? Het zijn maar enkele van de vragen waar ze een antwoord krijgen. Tot slot maken ze kennis met een melkrobot, die automatisch de koeien melkt. De robot melkt alle melkkoeien 2 à 3 maal per dag. Ze komen uit eigen beweging naar de melkrobot omdat ze er een lekkere beloning krijgen. Als ze zich te snel opnieuw aanmelden aan de robot, wordt hen de toegang ontzegd. Aan het einde van de rondleiding proeven de leerlingen een glaasje verse melk van de koeien van Hooibeekhoeve.

Over EUropa Xpert in de Hooibeekhoeve

https://www.provincieantwerpen.be/aanbod/dese/dienst-europa/europa-in-de-klas/europa-xpert/hooibeekhoeve.html

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken