Startpagina Actueel

Masterplan Taxandria toch ingediend

Het park Taxandria zet haar kandidatuur tot Nationaal Park toch verder, ondanks het negatief advies van intendant Piet Vanthemsche. In het Turnhouts Vennengebied zouden zo 2 processen tegelijk plaatsvinden, en dat raadt hij niet aan.

Leestijd : 2 min

Donderdag 25 mei stemde de gemeenteraad van Oud-Turnhout over de kandidatuur van Taxandria als Nationaal Park. Er waren 13 voor- en 9 tegenstemmen. Tijdens de gemeenteraad protesteerden enkele landbouwers voor het gemeentehuis, maar dat lijkt weinig te hebben uitgehaald.

Ongunstig advies

In 2022 werd door een jury een ongunstig advies opgesteld voor Taxandria als kandidaatpark, maar minister Demir zette het toch op de lijst. Volgens de jury is het draagvlak problematisch en is er onvoldoende houvast om effectief op korte termijn te kunnen voldoen aan de vereiste criteria van een Nationaal Park. Nederlandse deelname en participatie van landgoedeigenaars is noodzakelijk, en is momenteel ver te zoeken.

Piet Vanthemsche deelt die mening en geeft ook aan dat het ontwikkelingsplan voor stikstof prioriteit moet krijgen in het gebied. Taxandria als Nationaal Park kan best nog even wachten.

Ook minister van Landbouw Jo Brouns ziet geen mogelijkheid om het masterplan van Taxandria goed te keuren. Dat vertelde hij onlangs in een interview met Landbouwleven: “De inspanningen die in het stikstofverhaal verwacht worden van het Turnhouts Vennengebied zijn gigantisch. Het is niet correct om in deze regio nog bijkomende, verzwarende maatregelen op te leggen. De politieke afspraak is om de inzichten van de intendant daaromtrent te volgen, waardoor Taxandria dus geen Nationaal Park kan worden.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Klimaatneutrale landbouw komt steeds een stapje dichterbij

Klimaat Op de proefboerderij Transfarm van de KU Leuven in Lovenjoel werden diverse nieuwe technieken voorgesteld die landbouwers zullen klaarstomen naar een klimaatneutraal 2050. De KU Leuven werkt hiervoor nauw samen met Boerenbond in het Europese project HyperFarm.
Meer artikelen bekijken