Startpagina Actueel

Vijf genomineerden voor de BioVLAM 2023 aangeduid

De 5 genomineerden van de BioVLAM 2023 zijn bekend: Bioboer Mark Van Hove (Bekkevoort), Hierford (Rollegem), Hof ’t Klokhuis (Zwevegem), Maatwerkbedrijf De Kromme Boom vzw (Oostakker) en Omage (Mariakerke). De BioVLAM, een initiatief van de biosector in samenwerking met VLAM, is de prijs voor een gepassioneerde bio-ondernemer die gebeten is door innovatief en duurzaam ondernemen.

Leestijd : 3 min

De BioVLAM 2023 wordt in september uitgereikt. De laureaat wordt een jaar lang de ambassadeur voor bio, krijgt een mooie trofee en een filmpje en artikel over zijn/haar innovatie op www.allesoverbio.be.

De komende maanden zal de jury de 5 genomineerde bedrijven bezoeken om de winnaar aan te duiden. De genomineerde biozaakvoerders krijgen zo de kans om meer toelichting te geven over hun innovatie en deze ook in de praktijk aan de jury te tonen. De jury beoordeelt de projecten op basis van passie, innovatie en duurzaamheid.

Gember en kurkuma

Bioboer Mark Van Hove is pionier in biologische gember en kurkuma. Omdat gember en kurkuma in de lift zitten maar bijna volledig geïmporteerd worden, besloot Van Hove om met deze teelten te starten. Hij teelt deze planten met succes in een koude kas (tunnel). Omdat gember en kurkuma wortelproducten zijn, is hij nog op zoek naar een valorisatie van het hoog groeiende blad van de planten en naar betere bewaarmethoden.

“Wij zijn continu bezig met vernieuwen en wij proberen nieuwe teelten zoals de biologische gember en kurkuma te introduceren en mensen zo warm te maken voor nieuwe smaken. Ik ben blij dat we de nood aan verandering o.a. omwille van klimaat onder de aandacht kunnen brengen met deze nominatie”, stelt Mark Van Hove.

Biologisch rundvlees

Boerderij Hierford – dat Herford-runderen ‘van hier’ houdt – wil dé referentie worden op het vlak van duurzaamheid. De bioboerderij zet sterk in op kringlooplandbouw en wil zich zo veel mogelijk in de natuur integreren. De ambitie is om minder maar beter en duurzaam vlees te produceren met het oog op een toekomstgerichte veeteelt.

“Bij Hierford kweken we op een biologische en natuurinclusieve wijze runderen voor vleesverkoop in de korte keten. We zijn supercontent dat we als relatief nieuw bedrijf in de sector de kans krijgen om te tonen dat landbouw gedragen kan worden door de gemeenschap en hand in hand kan gaan met natuurbeheer”, zegt Johan Christiaens van Hierford.

Biofruitsappen in blik

Hof ’t Klokhuis teelt verschillende soorten biologisch fruit. Het biobedrijf ging op zoek naar een duurzame oplossing voor het verpakken van hun sappen en koos voor blik. Blik is veel lichter dan glas zodat er minder kosten zijn bij transport, de bewaarduur is langer in blik en de smaak van het sap is beter. De blikjes met licht sprankelend puur biofruitsap, zonder toevoeging van water, siropen of additieven, zijn ecologisch en gezond.

“Wij zijn heel blij met deze nominatie. Het is een ware beloning en erkenning van een jarenlange moeilijke zoektocht tot het creëren van een eerlijk, gezond, ecologisch en hip hoeveproduct met pit”, stellen Pieter Harrie, Marijke en Johan Verrue-Harrie van Hof ’t Klokhuis.

Oesterzwamkweek met zonlicht

Het is vrij uniek dat een maatwerkbedrijf (waar mensen een opleiding en arbeid op maat worden aangeboden) inzet op biologische teelten. De duurzame biologische oesterzwamkweek van De Kromme Boom produceert oesterzwammen met hoge vitamine D2-waarden dankzij direct zonlicht. De teelt is ook duurzaam dankzij. zonnepanelen, eigen waterzuivering en luchtrecuperatie.

“De nominatie voor BioVLAM bevestigt onze keuze om via sociale tewerkstelling gezonde voeding te produceren op een biologische en duurzame manier”, meent Tieneke Heyerick van De Kromme Boom.

Plantaardig alternatief voor afgerijpte kaas

Omage maakt met ‘First snow’ een duurzaam alternatief voor klassieke kaas met enkel plantaardige grondstoffen. In plaats van melk gebruikt het biobedrijf biologische cashewnoten die gefermenteerd en gerijpt worden.

“De voorbije jaren was het intensief werken om Omage te maken tot wat het nu is. Een nominatie voor de BioVLAM is hier een fijne bevestiging”, zegt van Neri De Meester van Omage.

VLAM

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken