Startpagina Actueel

Vijf wolvenwelpen gespot in Limburg

In Limburgs wolvengebied zijn dit jaar al 5 wolvenwelpen gespot. Dat liet het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) op 5 juni weten. De welpjes zijn wellicht eind april geboren uit wolvin Noëlla, die vorig jaar 9 welpjes op de wereld zette.

Leestijd : 2 min

Mogelijk zijn er nog meer welpjes geboren, maar er zijn er nog maar 5 vastgelegd door de camera's van INBO en Natuur en Bos. Dat bevestigt Koen Van Muylem, woordvoerder van INBO. "Vorig jaar had Noëlla 9 welpen, wolven kunnen altijd grote nesten hebben. Maar de diertjes overleven niet allemaal. Verschillende dieren zullen wellicht de komende weken of maanden onder een auto terecht komen."

Het Limburgse wolvengebied heeft nog enkele gevaarlijke kruisingen met autowegen, al werd er de voorbije jaren sterk ingezet op veilige overgangen voor de dieren. "Er zijn in Limburg al veel maatregelen genomen, maar we kunnen jammer genoeg niets uitsluiten", zegt Van Muylem.

Verlaten roedel in het najaar

Van de dieren die vorig jaar in ons land werden geboren, zijn nog geen recente beelden opgedoken. "Jaarlingen verlaten dikwijls het territorium omdat volwassen dieren geen andere volwassen dieren, zelfs niet hun eigen kroost, op hun territorium dulden. Wellicht zijn deze dieren dus verder getrokken, al bestaat er geen zekerheid over."

De jonge welpjes die door camera's werden gefilmd, zien er gezond en speels uit. "Tegen het najaar kunnen de eerste dieren de roedel verlaten", besluit Van Muylem. Wolvenkoppels paren slechts een keer per jaar, meestal in februari. De jongen worden dan tegen eind april geboren.

West-Vlaamse wolf verhuist naar Oost-Vlaanderen

Op 5 juni werden 2 dode en 1 gewond schaap aangetroffen in een weide in Lotenhulle (Aalter). Volgens de vaststellingen ter plaatse is de kans groot dat het om een wolvenaanval ging. De typische vraatpatronen en sporen waren aanwezig. DNA-analyse moet nu definitief uitsluitsel brengen.

Na de analyse zal ook duidelijk worden of het over dezelfde wolf gaat die een paar weken geleden voor het eerst in West-Vlaanderen (Poperinge) opdook. Natuur en Bos adviseert veehouders in de regio om klein vee (schapen en geiten) 's nachts tijdelijk op stal te zetten, tot er melding komt dat deze zwervende wolf definitief is weggetrokken.

Belga/FVDL

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken