Startpagina Actueel

“Zweeds voorzitterschap wil natuurherstelwet bijsturen na Vlaamse bezorgdheden”

Na weken en dagen van intensieve contacten, heeft het Zweedse voorzitterschap van de Europese Raad op 6 juni een concreet tekstvoorstel bezorgd om de Europese natuurherstelwet bij te sturen. Dat tekstvoorstel moet tegemoet komen aan de Vlaamse bezorgdheden, maar wordt nog verder bestudeerd. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) aan de vooravond van een overlegcomité over het dossier.

Leestijd : 2 min

Het is de bedoeling dat de circulerende teksten de komende dagen verder besproken worden.“Waar bijsturingen initieel uitgesloten werden, lijkt het besef op Europees niveau te groeien dat enkel bijsturingen de natuurherstelwet nog kunnen redden. Natuurherstel is en blijft belangrijk voor Vlaanderen, maar het zou te zot voor woorden zijn om het belang van natuurherstel te laten wegdeemsteren om willens nillens onnodige juridische risico’s in het oorspronkelijke voorstel aan te houden. We analysen de komende dagen het Zweedse voorstel om te beoordelen of ze afdoende is”, klinkt het bij minister Demir.

Bekijken of aanpassingen voldoende zijn

“Er zijn bijsturingen nodig aan de oorspronkelijke tekst van de natuurherstelwet om de tekst op maat van Vlaanderen te herschrijven. De gesprekken van de voorbije weken hebben geleid tot een concreet tekstvoorstel tot bijsturing vanuit het Zweedse voorzitterschap. Het gaat om bijsturingen die moeten tegemoet komen aan de Vlaamse bezorgdheden. Of ze afdoende zijn, moet blijken uit verdere analyse”, meldt minister Demir.

Het verzet tegen de voorliggende natuurherstelwet komt van onder meer cd&v, Open Vld (federaal premier Alexander De Croo), Boerenbond en de EVP, de Europese koepelpartij waartoe cd&v behoort en de grootste fractie in het Euopese parlement. Verschillende Europese landen sturen aan op aanpassingen of hebben opmerkingen over het voorstel voor de Europese natuurherstelwet.

Consensus zoeken

Vlaanderen trok als eerste regering in ons land aan de alarmbel over het eerste ontwerp van natuurherstelwet. Op vraag van minister Demir werd een impactanalyse en juridische analyse gemaakt van de wet, waaruit ernstige bezorgdheden kwamen. De minister trok de voorbije weken in overleg met de collega’s van andere regeringen met oog op een consensus op Europees niveau over een toekomstige natuurherstelwet. In dialoog met de andere gewesten van ons land werden bezorgdheden richting het Europese niveau geuit.

De gesprekken zullen de komende dagen verder lopen, tussen de verschillende Europese partners. Tijdens de Raad Leefmilieu op 20 juni wordt formeel beslist of het dossier rijp genoeg is om richting besluitvorming te gaan. Minister Demir zal daar ons land vertegenwoordigen.

Filip Van der Linden

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken