Startpagina Bedrijfsnieuws

Geslaagd demoveld wintergranen bij Jorion Philip-Seeds

Het ziet ernaar uit dat 2023 een bijzonder jaar wordt voor Jorion Philip-Seeds. Het zaadbedrijf zwaait niet alleen icoon Joris Vanmeirhaeghe uit naar zijn pensioen, maar viert ook het tienjarige huwelijk van de tandem Jorion & Philip-Seeds. Bovendien kwam er een uitbreiding in het gamma, volledig aangepast aan het nieuwe GLB. Het gamma wintergranen blijft uiteraard een belangrijk thema.

Leestijd : 4 min

De proefvelden wintergranen aan de Ferme de Liessart te Beclers staan er mooi bij dit jaar. Dat beaamde Jean-Philippe Jorion alvast in zijn speech. Daarnaast benadrukte hij ook het uitzwaaien van voormalig manager Joris Vanmeirhaeghe naar zijn pensioen. “Hij deed 45 jaar dienst in de zaadsector, wie kan dit evenaren?”

Granenlandschap

Jean-Philippe Jorion geeft naar jaarlijkse gewoonte een beeld van het granenlandschap in zijn speech: “Het jaar 2022 zullen we lang blijven onthouden, maar ook het voorjaar van 2023 zullen we niet vlug vergeten.

Hij geeft mee dat door het natte voorjaar en groot areaal wintertarwe dat uitgezaaid werd in het najaar, de uitzaai van zomergranen afgelopen maanden eerder matig was. Ook het maïsareaal kende een significante daling. “De vele neerslag in maart en april en de lage temperaturen hebben letterlijk de zaaiperiode van de belangrijkste gewassen ondersteboven gehaald. De vele regen, in combinatie met de momenteel drogende noordenwind, zorgt ervoor dat we in een paar weken tijd naar een totaal ander weerbeeld geëvolueerd zijn. Laten we hopen dat deze periode gecompenseerd wordt door een milde zomer.”

Aangepast gamma

Het nieuwe GLB gaf wel wat gevolgen voor Jorion Philip-Seeds. “Door de late goedkeuring van het GLB moesten we ons gamma in spoedtempo met enige creativiteit aanpassen en communiceren naar onze klanten”, aldus Jean-Philippe Jorion. In 2023 werd gestart met zowel nieuwe VLM-mengsels, alsook nieuwe producten om te voldoen aan de eisen van het nieuwe GLB. Naast het enorme gamma wintergranen kwamen er dit voorjaar nieuwe mengsels voor bufferstroken, een- en meerjarige ecoteelten, maar ook diverse vanggewassen bij.

“Waar tot en met vorig jaar qua regelgeving nog enige transparantie zat tussen Vlaanderen en Wallonië, zijn we met het ingaan van het nieuwe GLB of PAC (Wallonië) geconfronteerd met gigantische verschillen in het landbouwbeleid tussen de 2 landshelften. Ook dit zorgde voor een extra uitdaging”, vertelt hij nog.

Toppers en nieuwtjes in tarwe …

Voor het komende najaar 2023 biedt Jorion Philip-Seeds terug een zeer uitgebreid gamma wintergranen aan, geeft Filip Desmyter mee,

onder andere zéér vroege baardtarwes, nl. Ultim & Complice, die naast opbrengst ook zeer goed scoren qua kwaliteit. Ultim is de kortste en heeft, naast een zeer goede legervastheid, een uitstekende voetziekteresistentie dankzij het PCH-1-gen. Complice doet het vooral goed bij intensieve teelttechniek.

Een gekende vaste waarde blijft Extase, dat jaar na jaar zijn regelmaat en vele sterktes bevestigt. Extase is niet alleen zeer gezond en legervast, maar ook kent ook een goede uitstoeling. Zijn constante zien we bovendien ook in de omringende buurlanden, waar hij tot een van de grootste rassen gegroeid is.

Het ras Dag, als zusje van Extase, is het ras dat vooral gezondheid met een uitstekende bakkwaliteit combineert. Dag heeft een zeer goede aarfusariumresistentie en behaalde afgelopen seizoenen de hoogste stro-opbrengst.

Vorig jaar introduceerde Jorion Philip-Seeds 2 nieuwe wintertarwes, namelijk Debian en Geluck.

Debian viel ook dit jaar vooral op door zijn zeer vlugge ontwikkeling na de winter als vroeg ras, het is een ras met een zeer goede aarfusariumresistentie en bovendien een zeer hoog opbrengstpotentieel. Debian behaalde op de Duitse rassenlijst de allerhoogste opbrengst, die vorig jaar ook bevestigd werd door de Belgische cijfers.

Geluck, opgenomen op de Belgische rassenlijst, die net een tikkeltje later is, staat er ook dit jaar zeer veelbelovend bij. Uitstoelingsvermogen en een goede gezondheid, maken van Geluck naast Debian een van de spraakmakers voor komende uitzaai.

Dit najaar worden alvast 2 nieuwe rassen aangeboden. Naast de nieuwe halfvroege kilotarwe Erruptium, wordt het gamma immers ook versterkt met de nieuwe baktarwe Newton.

Voor de rest blijven oude vedetten zoals Bergamo, Gedser en Cubitus ook nog hun plaats verdedigen.

In gerst somt vertegenwoordiger Brecht Ruysschaert enkele toppers op.
In gerst somt vertegenwoordiger Brecht Ruysschaert enkele toppers op. - Foto: MV

… maar ook in gerst en triticale

In gerst somt vertegenwoordiger Brecht Ruysschaert enkele toppers op. Joyau en Feeris beschreef hij als de vedetten van de laatste jaren. Joyau is een zeer gezond en stevig ras, dat uitblinkt in stengelbreuk. De interesse in deze variëteit blijft groeien. “En Feeris? Hoe intensiever gekweekt, hoe beter je ervoor wordt beloond”, klinkt het. Fascination is een vroegrijpe gerst, dat het in de Arvalis-proeven heel goed deed. “Een extreem gezonde gerst”, aldus Brecht Ruysschaert. Delis is dan weer de grote nieuwkomer in het gerstgamma. Het is een halfvroeg-halflaat ras met een goede opbrengst.

Brehat en RGT Rutenac zijn de toppers in triticale. Positief bij Brehat is het lange stro en de zeer goede gezondheid. Het is ook beschikbaar voor bio. Rutenac, de nieuwkomer van vorig jaar, is ook zeer gezond. Opvallend is de lage viscositeit, wat het uitermate geschikt maakt voor onder andere kippenvoer.

Om af te sluiten zagen we een uitgebreid pakket aan vlinderbloemigen, waaronder erwten, veldbonen en wikken, maar vooral het uitgebreid aanbod meteilmengsels sprong in het oog.

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken