Startpagina Mechanisatie

ILVO lanceert ‘AgrifoodTEF’ en autonome tractor

ILVO lanceert een open Test- en Experimenteer Faciliteit (TEF) voor bedrijven om innovaties met artificiële intelligentie, data en robotica in agrifood versneld op de markt te krijgen.

Leestijd : 3 min

Concreet biedt ILVO bedrijven infrastructuur en services aan zoals prototypebouw, beeldanalyse, training van algoritmes en testing onder realistische praktijkomstandigheden. De Vlaamse AgrifoodTEF krijgt daarvoor van Europa (Horizon), de Vlaamse overheid (departement EWI) en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek zelf (ILVO) in totaal 5 miljoen euro ter beschikking.

Op de AgriTechDag ’23 bij ILVO in Merelbeke die op woensdag 7 juni jongstleden door ging, kregen bezoekers een voorproefje van de versnelling die de TEF kan realiseren. Drie nieuwe prototypes voor de Vlaamse landbouwmarkt maakten in een ketting van live demo’s hun publieke primeur.

Djust-E

ILVO en mechanisatiebedrijf Verschueren bouwden een bestaande dieselmodel tractor van New Holland om tot een volledig elektrisch aangedreven, zelfrijdend model. Het éérste in Vlaanderen. Daarvoor maakten ze onder meer een nieuw chassis en een fronthef met verwisselbaar batterijpakket.

Om autonoom en dus zonder chauffeur te kunnen rijden, remmen, de hefinrichting in te stellen en werktuigen aan te sturen, rustte ILVO de tractor uit met op maat geschreven software, sensoren en actuatoren. ILVO koos voor een compacte tractor om verschillende redenen. Zo’n relatieve lichtgewicht is minder belastend voor de bodem. Tegelijk staat het symbool voor de toekomstige trendbreuk van steeds zwaardere machines met grotere werkbreedte naar opnieuw kleinere machines die met veel tegelijk, dag en nacht, autonoom het veld kunnen bewerken.

Slimme plantmachine

Tijdens de demo verbonden aan de AgriTechDag ’23 demonstreerde ILVO ook het prototype van een slimme plantmachine, ontwikkeld in samenwerking met de firma Lauwers. Het bijzondere is dat de plantmachine uitgerust is met een sensor die tijdens het planten detecteert op welk moment elk plantje de grond ingaat en hun GPS-coördinaten (gemeten door de GPS antennes op de plantmachine) in de cloud opslaat. Die plantdata maakt een hele ketting aan innovatieve precisiebewerkingen mogelijk.

Precies wieden

In het slotstuk van de demoreeks gebruikte een robot plantdata om heel precies het onkruid te wieden. De Cimat-robot, uitgerust met een ‘gewone’ schoffelmachine en een prototype precisieschoffelaar ontwikkeld door Vanhoucke in samenwerking met ILVO, schoffelde autonoom (en elektrisch) volledig foutloos het onkruid tussen de geplante rijen én tussen de kolen ín de rijen weg. Hij baseerde zich hiervoor op de GPS-data uit de slimme plantmachine. Tijdens de mechanische onkruidbestrijding nam de robot foto’s die gebruikt worden om een AI-model te trainen op het herkennen van onkruid.

Onmisbare stap: datadelen

Een essentiële schakel in dit proces is datadelen en integreren uit verschillende bronnen. Met DjustConnect heeft de agrifood sector een datadeelplatform dat de nodige diensten en garanties kan bieden. Het data-eigenaarschap, de privacy en veiligheid zijn netjes geregeld. Meer info: www.djustconnect.be

Alle getoonde innovaties tijdens de AgriTechDag zijn het resultaat van services die ILVO aanbiedt in de nieuwe AgrifoodTEF.

Europa en Vlaanderen zetten in op de twin transition tussen duurzaamheid en digitalisatie met het oog op verbetering voor klimaat en milieu. Ook in de agrovoedingssector is het potentieel van technologieën met data, robotica, drones en artificiële intelligentie groot. Vlaanderen heeft bovendien een interessant ecosysteem van technologiebedrijven en onderzoekscentra gespecialiseerd in robotica en artificiële intelligentie. Alleen hebben zij nog niet altijd de agrifood sector ontdekt.

De AgrifoodTEF van ILVO is een Vlaamse satelliet binnen het Europese AgrifoodTEF-project.

ILVO-TD

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken