Startpagina Wetgeving

Nederlandse boeren kunnen zich laten uitkopen vanaf 2.500 mol stikstofneerslag

De Nederlandse boeren kunnen vanaf maandag 12 juni 2023 online nagaan wanneer zij al dan niet een zogeheten ‘piekbelaster’ zijn. Als door hun bedrijf jaarlijks 2.500 mol stikstof neerslaat op gevoelige natuur, komen zij in aanmerking voor de regeling waarbij ze zich kunnen laten uitkopen voor 120 % van de waarde van hun bedrijf.

Leestijd : 1 min

Het gaat dan om neerslag binnen 25 km van het bedrijf. Een 'mol' is een scheikundige eenheid waarmee het gewicht van neerslaande deeltjes kan worden berekend. De Nederlandse boeren kunnen online controleren of hun bedrijf onder de regeling valt. Als dat zo is, maken zij aanspraak op de volgens de Nederlandse stikstofminister Christianne van der Wal ‘woest aantrekkelijke’ uitkoopregeling.

In totaal gaat het om ongeveer 3.000 boeren die onder de aanpak vallen. Ongeveer 60 % van hen heeft het bedrijf in de provincie Gelderland. Ook kunnen boeren kijken of zij in aanmerking komen voor verplaatsing van hun bedrijf, of dat zij met innovatie genoeg stikstof kunnen reduceren. Voor regelingen hiervoor komen ongeveer 8.000 boeren in aanmerking. Het ministerie heeft een telefoonlijn opgezet om boeren te helpen bij het maken van een keuze.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken