Startpagina Wetgeving

Beperkt onttrekkingsverbod ingesteld door provincie Limburg

Ook in de provincie Limburg is het vanaf zaterdag 10 juni 2023 verboden om water te onttrekken uit het de stroomgebieden van de Molse Nete en de Grote Laak, beide onderdeel van het Netebekken.

Leestijd : 2 min

Dat heeft de Limburgse gouverneur Jos Lantmeeters beslist, nadat zijn Antwerpse collega Cathy Berx een onttrekkingsverbod voor alle onbevaarbare waterlopen en publieke grachten in verschillende stroomgebieden heeft ingesteld.

“Dit bijkomend tijdelijk onttrekkingsverbod in Limburg is vooral ingegeven vanuit solidariteit met de beslissing in de provincie Antwerpen”, zo zegt de Limburgse gouverneur. “Het is immers logisch dat er voor een stroomafwaarts verbod ook stroomopwaarts een gelijkaardig verbod van toepassing is.”

Preventieve maatregelen

De toestand in Limburg is vergelijkbaar met die in Vlaanderen, waar de Droogtecommissie op 8 juni heeft besloten om het beheerniveau op te schalen naar niveau 1 of code geel, waarbij er verschillende preventieve maatregelen worden genomen. Momenteel zijn de debieten en waterpeilen in de provincie Limburg nog niet van die aard om een tijdelijk onttrekkingsverbod in te stellen, al wordt er plaatselijk wel geflirt met de ecologische drempels.

Door de aanhoudende droogte wordt een verdere daling verwacht van de debieten en peilen onder de ecologische drempels, waardoor wel een tijdelijk onttrekkingsverbod in zicht komt. Om het onttrekkingsverbod in de Provincie Antwerpen te ondersteunen worden er in de stroomgebieden van het Netebekken aan de Limburgse zijde verboden om water uit de Molse Nete en Grote Laak op te pompen.

Weidepompen

Er is een uitzondering voor een onttrekking met weidepompen om vee dat in weides staat te voorzien van water of als de hulpdiensten water nodig hebben voor een interventie. Limburg heeft ten opzichte van de andere provincies veel ‘ecologisch zeer kwetsbare kleine beken’ waar al een permanent onttrekkingsverbod geldt.

Belga

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken