Startpagina Wetgeving

100-dagenregeling voor seizoenarbeid in 2023 goedgekeurd

Het Kernkabinet slaagde er eindelijk in om de regeling die seizoenarbeiders toelaat om 100 dagen te werken in ons land goed te keuren voor het jaar 2023.

Leestijd : 1 min

De fruit- en groenteteelt alsook de bloemisterij en boomkwekerij krijgen daardoor na lang wachten duidelijkheid over de manier waarop ze dit jaar hun seizoenwerkzaamheden kunnen plannen.

Al in december 2022 bereikten de sociale partners waaronder Boerenbond een akkoord waarin het maximaal aantal werkdagen van seizoenarbeiders werd opgetrokken van 65 naar 100 dagen. Een maatregel waarvoor tuinbouwers al lang vragende partij waren en die ook al tijdens de coronacrisis werd goedgekeurd.

Voor de telers is het belangrijk dat de regeling ook dit jaar van kracht blijft, want het geeft hen de mogelijkheid om de oogstwerkzaamheden met een ploeg van opgeleide en ervaring medewerkers te voltooien.

De federale overheid verklaarde zich op vrijdag 9 juni 2023 formeel akkoord met de regeling die de sociale partners voorstellen. Dat wil zeggen dat zowel fruit- en groenteteelt alsook de sierteelt maar ook de seizoenarbeiders eindelijk de bevestiging krijgen dat er in 2023, 100 dagen in de seizoenarbeid mag gewerkt worden.

Er is alleen maar een beslissing genomen voor 2023. Het is voor Boerenbond belangrijk dat in het najaar deze maatregel verlengd wordt voor de komende jaren.

Boerenbond - TD

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken