Startpagina Wetgeving

ABS bij protest pachtwet: echte knelpunten worden niet aangepakt

Verschillende landbouwers en landbouworganisaties, zoals Boerenforum, en andere geïnteresseerden verzamelden 14 juni ‘s ochtends aan het Vlaams Parlement. Daar gaat de hoorzitting door over het voorstel voor een nieuw pachtdecreet. Het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) hekelt dat de échte knelpunten in de pachtwet niet worden aangepakt.

Leestijd : 3 min

Het ABS is niet te spreken over het huidige voorstel voor een nieuw pachtdecreet. “Een pachtwet hoort te kaderen binnen een doordacht gronden- en voedselbeleid. Een stabiel grondenbeleid komt namelijk de gehele samenleving ten goede, niet alleen de landbouwsector. De vernieuwde Vlaamse pachtwet is geen van dat en laat de huidige knelpunten links liggen”, klinkt het bij ABS.

Boerenforum kreeg geen spreektijd op de hoorzitting over het pachtdecreet en mocht zijn grieven enkel in een brief overmaken. Boerenforum hekelt onder meer dat er teveel mogelijkheden zijn om de pacht op te zeggen omdat het begrip vervreemding zo ruim genomen wordt.

Boeren ongewenste grondbezetters

Het voorstel is volgens ABS een welkom geschenk voor diegene die boeren als ongewenste grondbezetters aanschouwen. “De grondtoegang voor landbouwers wordt gewoonweg ferm beknot en ook als zittende pachter kom je op de wip te zitten. Het voorkooprecht wordt een wassen neus. Onzekere tijden lonken voor pachtend Vlaanderen en de Vlaamse voedselproductie!”

De oude pachtwet moet wel worden aangepast, en ABS geeft aan dat er logische veranderingen gebeuren. Het gaat om de aanpassing naar vennootschappen, een betere regeling voor openbare verpachtingen en een anti-misbruikregeling. Ze vinden wel dat de bal wordt misgeslagen als het gaat om het Vlaams grondenbeleid. “Die moet gericht zijn op een toekomstbestendige en duurzame voedselproductie. De toegang tot grond wordt de landbouwer steeds meer ontzegd en het nieuwe pachtdecreet bestendigt deze trend ontegensprekelijk. Langlopende pachtcontracten, ingebed in een goede pachtwet zijn belangrijk, onontbeerlijk zelfs. Niet alleen voor de eigen, essentiële voedselproductie, ook voor een duurzaam bodembeheer”, vertelt Mark Wulfrancke van ABS.

Inspanningen, ook financieel

Een duurzaam bodembeheer vraagt langdurige inspanningen, ook financieel, waarvan de boer het rendement pas na een aantal (soms vele) jaren kan verzilveren. “Met wat nu voorligt wordt de ruimte aan de pachter ontzegd om deze noodzakelijke investeringen te doen. De vraag van de overheid naar een duurzamere landbouw klinkt opeens wel heel hol”, vertelt Wulfrancke nog.

Pachtprijzen zijn relatief laag ten opzichte van de huidig grondwaarde. De waarde van de grond staat dan ook los van de pachtprijs. Los van de financiële pachtopbrengst is de investering in grond een goede stabiele investering met een latente meerwaarde die eraan vasthangt en met een gegarandeerd rendement. “Nu zowat de laatste bescherming wegvalt voor de boer, zullen de grondprijzen nog verder de hoogte ingaan. Dat dit ten koste gaat van een duurzaam bodembeheer en voedselproductie, lijkt geen probleem van deze meerderheid te zijn”, klinkt het misnoegd.

Andere bestemmingen

Het ABS geeft aan dat het vernieuwd pachtdecreet het iedereen met eigen niet-landbouw-plannen voor landbouwgrond wel heel gemakkelijk om die plannen ook door te voeren en landbouwgrond te onttrekken aan de voedselvoorziening. “Het nieuwe pachtdecreet zal gemarchandeer alleen maar laten toenemen en ten onrechte gronden in agrarisch gebied laten omzetten in groen- of bosterrein. Er is geen enkele financiële stimulans om grondeigenaren aan te moedigen hun gronden aan te houden en te verpachten.”

Eisen van ABS

Het ABS stelt daarom verschillende eisen.

- Doe de pachtwet passen in een Vlaams landbouw- en voedselbeleid

- Toegang tot landbouwgrond voor alle landbouwers, in het bijzonder jonge landbouwers

- Zeer sterke inperking van de ruime opzeggingsmogelijkheden. Opzeg voor landbouw ja, niet voor gemarchandeer met allerlei andere bestemmingen, al dan niet door de overheid gewenst.

- Beperk de opzegmogelijkheden voor bijkomende vertuining.

- Voorzie fiscale en extra-fiscale stimuli om langlopende pacht aantrekkelijk(er) te maken.

ABS/MV

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken