Startpagina Fruit

Vlaams onderzoek naar duurzame oplossingen voor plagen en ziektes bij aardbeien

Een team van onderzoekers van KU Leuven, UAntwerpen en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) gaat de komende jaren op zoek naar een duurzamere bestrijding van ziektes en plagen bij aardbeiplanten. Bedoeling is minder te moeten grijpen naar chemische gewasbeschermingsmiddelen. Het onderzoek start in het najaar.

Leestijd : 2 min

Vlaamse aardbeien genieten faam tot ver buiten onze landsgrenzen. Telers krijgen echter vaak te maken met plagen en ziektes. Die bestrijden gebeurt nu veelal met chemische gewasbeschermingsmiddelen met een grote negatieve impact op het milieu. De Vlaamse onderzoekers willen daar verandering in brengen.

Minder schadelijke stoffen

"Door ons onderzoek naar een combinatie van verschillende biologische beheersingsstrategieën, gebaseerd op de goedaardige microbiële gemeenschap geassocieerd met planten, willen we helpen om in de toekomst plantenziektes en plagen op een meer duurzame en economisch verantwoorde manier te gaan bestrijden. Zo kunnen we ervoor zorgen dat er minder gebruik gemaakt wordt van schadelijke stoffen", zegt professor Barbara De Coninck van de KU Leuven die de leiding heeft over het onderzoek.

Voor het project wordt nauw samengewerkt met aardbeientelers en andere actoren in de aardbeiwaardeketen. "In de eerste plaats focussen we ons op de aardbeiteelt, in Vlaanderen alleen al goed voor een jaarlijkse productie van 50.000 ton", aldus De Coninck. "En hoewel het hier nog om strategisch basisonderzoek gaat en de resultaten natuurlijk niet voor morgen zijn, is de verwachting dat onze aanpak op termijn ook kan worden toegepast op andere gewassen die we in Vlaanderen kweken."

Het onderzoek krijgt een financiering van 2 miljoen euro van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek - Vlaanderen (FWO).

Belga

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken