Startpagina Akkerbouw

Veldlab helpt droogtetolerante gewassen ontwikkelen

In Melle beschikt het ILVO voortaan over een groot veldlab waarmee wetenschappers de reactie van planten en hun wortels op droogte kunnen monitoren. Meer dan 8.000 m² proefveld is uitgerust met 6 verrijdbare droogtekappen, een netwerk van 600 m kabels met 1.400 bovengrondse en ondergrondse elektroden en sensoren.

Leestijd : 4 min

Het Vlaams Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO) beschikte in Melle reeds over 3 droogtekappen. De 6 nieuwe droogtekappen en controlevelden zijn meer geautomatiseerd. Het baanbrekende aan de nieuwe investering is de grote schaal van het veldlab en van het elektrische netwerk van sensoren. Dat brengt bodemvocht en de opname ervan door plantenwortels in kaart. Dit biedt een betere indicatie van de wortelgroei dan vroeger, toen men inzake niet-destructieve analyse van de planten enkel op het bovengrondse deel van de plant kon afgaan.

Wereldprimeur in Melle

Met het veldlabo heeft ILVO een wereldprimeur. “Deze onderzoeksinfrastructuur dient om de ontwikkeling van droogtetolerante gewassen in Europa te versnellen en is ook beschikbaar voor bedrijven en kennisinstellingen. Verschillende bedrijven en kennisinstellingen hebben reeds hun belangstelling getoond”, vertelt Joris Relaes van ILVO.

Meer dan 8.000 m² proefveld is uitgerust met 6 verrijdbare droogtekappen, een netwerk van 600 m kabels met 1.400 bovengrondse en ondergrondse elektroden en sensoren.
Meer dan 8.000 m² proefveld is uitgerust met 6 verrijdbare droogtekappen, een netwerk van 600 m kabels met 1.400 bovengrondse en ondergrondse elektroden en sensoren. - Foto: FVDL

Vlaams minister voor Landbouw en Innovatie Jo Brouns kwam op 26 juni persoonlijk een kijkje nemen bij het veldlabo in Melle. “De gevolgen van de klimaatverandering op onze voedselproductie laten zich voelen in Europa voelen en de landbouwer is de frontsoldaat in de strijd tegen de klimaatverandering. Dankzij deze investering van 2,5 miljoen euro met 1,5 miljoen euro Vlaamse middelen kunnen wetenschappers en bedrijven sneller gewassen ontwikkelen die er beter tegen bestand zijn, zodat onze toegang tot voldoende, betaalbaar en veilig voedsel in Europa gegarandeerd blijft”, stelt Jo Brouns.

Met fenotypering brengen wetenschappers kenmerken van planten in kaart: genetica, teelttechnieken en omgeving. De mate waarin ze water verdampen (evapotranspiratie) zegt bijvoorbeeld iets over hoe goed ze blijven groeien tijdens periodes van droogte. Met drones, sensortechnologie en beeldanalyse heeft de wetenschap de jongste jaren een sterke vooruitgang gekend. Met wat ze ‘high-throughput veld fenotypering’ noemen kunnen wetenschappers op heel korte tijd heel veel nuttige data verzamelen over planten in een realistische productieomgeving: op het veld.

Wortelactiviteit volgen

Het veldlabo werd Hydras gedoopt, wat staat voor HYdrology, Drones and RAinout Shelters. De nieuwste drone- en sensortechnologie wordt er gecombineerd met een ERT-systeem, een netwerk van elektroden op en onder de grond (onder ploegdiepte) die de elektrische geleidbaarheid in de wortelzone tot 2 m diep in kaart brengt. Dat levert een bodemweerstandsprofiel in 2D op, wat omgezet kan worden naar informatie over de verspreiding van bodemvocht en de opname ervan door de plantenwortels.

Elektroden op en onder de grond brengen dewortelzone in kaart.
Elektroden op en onder de grond brengen dewortelzone in kaart. - Foto: FVDL

“Het ERT-systeem van onze Hydras is een game changer. We brengen het wortelstelsel van planten in het veld in kaart en monitoren voortdurend hun vermogen om water te onttrekken uit verschillende bodemlagen. Het opent perspectieven voor selectie van droogtetolerante planten maar ook voor agronomisch onderzoek naar de impact van gewasrotaties, bemesting, irrigatie, enz. op droogtestress bij planten. Dit veldlabo verkort de tijd die nodig is voor het ontwikkelen van droogteresistente gewassen, en dat is nodig want de klimaatverandering verloopt sneller dan verwacht”, duidt Isabel Roldán-Ruiz van ILVO. Er wordt niet enkel bepaald hoeveel vocht de wortels opnemen, maar ook welke kracht daarvoor nodig is (zuigkracht of osmotisch potentiaal).

Met de drones worden grafische en thermische (infrarood)beelden gemaakt, waarmee onder meer groeisnelheid, hoogte, bladvorming, insecten en schimmels kunnen worden gevolgd.

Soja als ‘proof op concept’

Het groeiseizoen van 2023 gebruikt ILVO om het ERT-systeem zelf goed te leren kennen en de resultaten van het niet-destructieve onderzoek (niet uitgraven) af te toetsen met de resultaten van destructief onderzoek (wel uitgraven). Het moet een proof of concept opleveren dat nog dit jaar in de wetenschappelijke literatuur gepubliceerd wordt.

Als testgewas werd gekozen voor soja, naast enkele rotatiegewassen om de testbodems gezond en uniform te houden. Inzake droogteresistentie spitst ILVO de aandacht vooral op soja, kikkererwt en quinoa, gewassen die van nature al goed weerstaan aan de droogte, maar voorts ook op gras en klaver. Dezelfde droogte-onderzoeken zijn in Melle mogelijk voor bijvoorbeeld tarwe of maïs.

Open access

Vanaf volgend jaar, als de kinderziektes er uit zijn, is het veldlabo ook beschikbaar voor andere kennisinstellingen en bedrijven. Samen met de 3 oudere droogtekappen die ILVO in 2016 installeerde, heeft het instituut dan meer dan 1 ha aan proefvelden beschikbaar voor high-throughput fenotypering in een voor droogte gecontroleerde omgeving.

Met dronebeelden volgen de onderzoekers onder meer de groeisnelheid.
Met dronebeelden volgen de onderzoekers onder meer de groeisnelheid. - Foto: FVDL

ILVO financierde de bouw van de Hydras deels met middelen van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek (FWO). Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) kreeg in hetzelfde project (Emphasis Belgium) geld om zijn infrastructuur voor fenotypering in serres en groeikamers te vernieuwen. Dat Vlaanderen met VIB en ILVO op een boogscheut van elkaar state-of-the-art infrastructuur heeft voor fenotypering onder gecontroleerde én semi-gecontroleerde omstandigheden, is een grote troef.

“Wat wij ontdekken in onze groeikamers en serres kan bij ILVO gevalideerd worden onder praktijkomstandigheden en omgekeerd. Die samenwerking zal de zoektocht naar droogtetolerante landbouwgewassen een boost geven”, zegt Jérôme Van Biervliet (VIB).

Filip Van der Linden

Lees ook in Akkerbouw

Gouverneur en Antwerpse deputatie ontvangen eerste witte asperges uit volle grond

Groenten Op donderdag 25 april waren de grootmeesters van ‘het Grafelijk Genootschap van de Klein-Brabantse Asperges’ te gast in het provinciehuis. Ze brachten de eerste witte, Vlaamse asperges uit volle grond mee. Dat doen ze zo goed als elk jaar sinds 1993. Provinciegouverneur Cathy Berx (cd&v) is ridder in het Grafelijk Genootschap. Zij kreeg samen met de Antwerpse deputatie de eer om de eerste asperges te ontvangen.
Meer artikelen bekijken