Startpagina Paarden

Fokker van het Belgisch trekpaard: Kristof Quintyn van de stal Van ’t Vijverhof

Deze keer komen we terecht in Olsene, bij de familie Quintijn van de stal Van ’t Vijverhof. Bij aankomst op het landbouwbedrijf vallen niet alleen de paarden op, maar ook alpaca’s en een opmerkelijk nette fokkerij van herdershonden, die de vrouw des huizes met veel fierheid runt.

Leestijd : 3 min

Na een welkom begonnen we een eenvoudig gesprek over hoe de fokkerij begon.

Start van de fokkerij: aankoop Marie-Belle

Vader Patrick bewerkte zoals velen vroeger de boerderij met trekpaarden, maar ging bijverdienen als vervoerder van vee bij een transporteur in de buurt. Later is hij overgeschakeld naar het fokken van Hafflingers, die hij opleerde en daarna verkocht aan meerdere liefhebbers.

Natuurlijk begon de trekpaardenmicrobe weer de kop op te steken en vooral door toedoen van moeder Quintijn, die wilde dat zoonlief een hobby had, buiten zijn werk als chauffeur bij een firma van grondwerken (GLK) te Kruishoutem. Zo werd er bij Cocquyt de tweejarige Matteo-dochter Marie-Belle van St Martens aangekocht, waarmee ze de eerste keer deelnamen aan de jaarmarkt te Evergem. Daarna verschijnt ze nog af en toe op een prijskamp. Marie-Belle is nu drachtig van het vijfde veulen en loopt met een hengstveulen (v. Ruben) aan de voet.

De oudere nakomelingen, waaronder Florentine van ’t Vijverhof, die in Oudenaarde de 3e plaats behaalde, zijn meestal merries die op de hoeve of in de buurt gebleven zijn. Een van de merrieveulens is naar Frankrijk vertrokken.

Faustine De la Place en Elsje van de Puypaert

De tweede aankoop was de tweejarige Faustine De La Place bij Ludo Musschoot. Faustine heeft 4 veulens ter wereld gebracht, waaronder de goedgekeurde hengst Bruno Van ’t Vijverhof (v. Jim), die richting Polen gegaan is. Faustine was terug drachtig, maar is terug verkocht, vergezeld van een veulen.

De volgende aankoop was Elsje van de Puypaert (v. Matteo) bij de familie Jonckheere te Beernem. Haar eerste merrieveulen, Justine van ’t Vijverhof (Gamin) eiste dit jaar op de nationale te Gent bij de oudste 3-jarigen de ereplaats op. Het volgende hengstveulen, Theo van ’t Vijverhof, heeft nu zijn plaats gevonden bij Dominique Van Riet. Zoals in het begin aangehaald, was die bewuste bruine merrie met de 2 veulens Elsje van de Puipaert. Het oudste is haar eigen blauwmerrieveulen (v. Ruben) en het tweede vele jongere veulentje (v. Jim) is een adoptieveulen dat niet aanvaard werd door haar moeder. De wonderen zijn de wereld niet uit.

Echte liefhebber

van het Belgisch

trekpaard

Bij het afscheid wilde bezieler Kristof nog meegeven dat het een echte hobby is voor hem om te mogen prijskampen met zijn paarden. Hij is altijd tevreden met de uitslagen. De ene keer verloopt het al beter dan de andere keer. Vader Patrick ziet dat zijn zoon het goed meent. Hij doet verder transport van paarden, niet meer met de vrachtwagen, maar met jeep en aanhangwagen. Ook fokt hij berustend verder met zijn kwalitatief witblauw rundvee.

Moeder Quintijn wilde nog een rondleiding omtrent haar herdershonden maar dat gaat mijn petje te boven. Het was een gesprek met een echte liefhebber van het Belgisch trekpaard, die sterk uitkijkt naar de eerstvolgende prijskamp. Hij hoopt in de toekomst nog aangespannen te kunnen mennen met zijn paarden. We kijken ernaar uit!

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken