Startpagina Melkvee

Het belang van vitaminen en mineralen bij rundvee

Vitaminen en mineralen zijn in vele lichaamsprocessen van groot belang en zijn dan ook essentieel om de gezondheid van het dier te waarborgen. Deficiënties leiden tot metabole problemen, die resulteren in verminderde activiteit, groei en vruchtbaarheid, maar ook in ziekte en sterfte, met economische verliezen tot gevolg.

Het verschil tussen vitaminen en mineralen zit in de chemische structuur. Vitaminen zijn organische verbindingen en mineralen anorganische. De organische verbindingen kunnen door bepaalde diersoorten en planten aangemaakt worden, in tegenstelling tot de anorganische. Dieren nemen de meerderheid van de mineralen op via planten, die deze op hun beurt uit de bodem onttrekken. Een kleine hoeveelheid mineralen kan door een dier ook rechtstreeks uit het drinkwater worden opgenomen.

...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

NICE lanceert korte video’s over zuivel in elke levensfase

Melkvee De Hoge Gezondheidsraad bevestigt dat 250 tot 500 ml melk of melkproducten – 2 tot 3 porties zuivel – per dag passen in een gezonde voeding. Maar uit de voedselconsumptiepeiling 2022-2023 blijkt dat 88% van de volwassenen die aanbeveling niet haalt. Om de actuele voedingsaanbevelingen meer toegankelijk te maken, ontwikkelde het kenniscentrum voedingsinformatie NICE 3 korte video’s die tonen hoe zuivel past in een gezonde en milieuverantwoorde voeding in diverse levensfasen.
Meer artikelen bekijken