Startpagina Bedrijfsnieuws

Toekomst van klimaatrobuuste landbouw op demoplatform getoond

Op het demoplatform van Limagrain, dat dit jaar aanligt in Kerkhove, liet het zaaizaadbedrijf zien hoe zij met rassen en rassenmengsels inspelen op actuele uitdagingen, waaronder de klimaatverandering en de wijzigende wetgeving.

Leestijd : 4 min

Bij de verwelkoming van de vakpers op het demoplatform merkte Thomas Truyen, marketing- en communicatiemanager bij Limagrain, op dat voornoemd onderwerp eigenlijk het thema van de voorbije jaren is. “Een klimaatverandering stopt immers niet na 1 jaar en de wetgever brengt voortdurend wijzigingen aan in zijn beleid. We zijn al wat gewoon, maar ook in 2023 liet het klimaat weer zijn extremen zien: van zeer natte omstandigheden naar zeer droog op een maand tijd.”

Alleen nog hybride granen

Sander Van Kerckhove, productmanager akkerbouwgewassen, gaf ons te kennen dat ze bij Limagrain sterk geloven in hybride graanrassen omwille van 2 redenen: het weer en de wetgeving. Deze laatste maakt scherpere bemestingsregels en daar spelen hybride rassen perfect op in. Hun wortelstelsel is 30% groter dan dat van klassieke rassen, waardoor ze meer nutriënten en water kunnen opnemen. Hybride graanrassen doen het zowel in droge als natte omstandigheden goed, maar ook in omstandigheden die anders zijn dan ‘normaal’. Denk zo bijvoorbeeld aan zeer zware gronden.

Voor de landbouwer vraagt het verbouwen van hybride graanrassen wel een aparte teelttechniek. Hij moet zijn bemestingsstrategie aanpassen, maar ook de zaaddosering. Deze ligt merkelijk lager dan bij klassieke rassen en loopt op – naargelang later wordt uitgezaaid in het najaar – van 150 korrels/m2 begin oktober, over 175 en 200 tot 225 korrels/m2 eens we na 15 november zijn. Hybride tarwe moet de eerste fractie vroeg krijgen en hoog gedoseerd, hybride gerst daarentegen mag in de eerste fractie niet te veel bemest worden, waarbij de tweede fractie snel na 2 à 3 weken volgt.

In het aanbod bij Limagrain zit de hybride tarwe Hyking, de meest vroegrijpe uit het gamma die het goed doet op lichtere gronden. Ondanks de korte variëteit, die mede daardoor legervast is, levert ze toch veel stro. Volgens Sander Van Kerckhove zit de verklaring hem hiervoor in de merkelijk dikkere stengel.

Hyacinth is de meest verkochte hybride wintertarwe bij Limagrain, die zowel bij droge als natte weersomstandigheden goed weet te scoren. Hyntact is een vergelijkbaar ras, met het verschil dat het extensiever geteeld kan worden. De T1-bespuiting kan weggelaten worden als de septoriadruk niet te hoog is.

SU Hycardi is een nieuw ras in het aanbod van Limagrain en is de eerste bebaarde hybride wintertarwe. Hiermee betreden ze een nieuw segment en beantwoorden ze aan een vraag uit de markt, waarbij telers én opteren voor hybride wintertarwe én voor een bebaarde variëteit.

Koolzaad en winterveldbonen

Sinds lang heeft Limagrain op haar demoplatform terug winterkoolzaad uitgezaaid, geeft Thomas Truyen aan. De genetica die Limagain aanbiedt, is er enorm op vooruitgegaan. Zo kwamen er toleranties en resistenties voor phoma en het vergelingsvirus. Tevens werd het risico op zaadverlies door openspringende hauwen sterk verminderd. Bovendien hebben de huidige rassen een betere vestiging in het najaar en zijn ze efficiënter en flexibeler op het vlak van stikstofbenutting.

Truyen wijst tevens naar koolzaad als hij kijkt naar de wetgever die inzet op gewasrotatie en koolstofaanbreng. Doordat het gewas diep wortelt, is het klimaatrobuuster. Het kan immers in droge periodes vocht dieper gaan halen. Verder kijkend naar die wetgever komt Truyen uit bij de eiwithoudende gewassen en bij de Tundra- winterveldbonen van Limagrain. Hij noemt dit het Europese alternatief voor soja.

Nieuwe BetaShield-zaadbehandeling

Limagrain verdeelt al 12 jaar suikerbietrassen van Betaseed. Van Kerckhove verwijst naar de kritieke zaaiperiodes die we de laatste jaren gekend hebben, waarbij de toplaag te droog is geworden. Hier speelt Betaseed nu op in met de nieuwe biologische BetaShield-zaadbehandeling. Voedingsstoffen worden meegegeven in de zaadbehandeling, waardoor de plant sneller in groei is en talrijke voordelen ervaart. Er is een betere wortelgroei met betere beschikbaarheid van fosfor en ijzer, waardoor het jonge plantje stressbestendiger wordt en beter aan fotosynthese kan doen. Tevens is er een homogenere veldopkomst. Al deze voordelen resulteren op het einde van de teelt in een hoger suikergehalte, een hogere wortelopbrengst en een hogere suikeropbrengst. Omgerekend naar financieel voordeel zou dit uitkomen op 75 euro/ha.

Betaseed is nu ook mee met de Convisio Smart-technologie in suikerbieten voor een innovatieve onkruidbestrijding. Hierbij zijn de suikerbieten tolerant voor het herbicide Convisio One. De variëteit die hiervoor geschikt is en tevens rhizomanie- en nematodentolerant is, is het nieuwe ras BTS Smart 9775 N.

Blijven inzetten op groenbedekkermengsels

Ook wat groenbedekkers betreft, verwijst Truyen naar de veranderende wetgeving. Hoewel een mengsel uitzaaien niet langer een verplichting is, staan ze bij Limagrain wel achter deze techniek. “De som van de componenten in een mengsel is meer dan 1 +1.”

“Een mengsel brengt extra koolstof of humus aan in de grond en past dus prima in de techniek van koolstoflandbouw”, legt Truyen uit. Hij adviseert om een groenbedekker als een echte teelt te aanschouwen en om niet te snel over de teelttechniek heen te gaan voor goede resultaten.

Turbo-mengsels

Na de groenbedekkermengsels belandden we bij de grasmengsels. Hier verklaart Truyen dat de Turbo Méteil- mengsels de wind in de rug hebben. Hij ziet dat er wordt overgeschakeld van het inzaaien van Italiaans raaigras als nateelt, naar het inzaaien van bladrogges. Deze zijn nog later in het najaar vlot in te zaaien, vragen weinig inputmiddelen en kunnen rond 15-20 april gemaaid en ingekuild worden. Zo is er eiwitaanbreng in het rantsoen bij een minimale uitdroging van de bodem en kan na deze tussenteelt een hoofdteelt maïs tijdig gezaaid worden.

Vernieuwde Belpré-graslandmengsels

De weidemengsels van Limagrain, die onder de naam Belpré vermarkt worden, zijn al vele tientallen jaren bekend. “Deze naam gaat echter al langer mee dan de rassen die erin zitten”, bemerkt Truyen.

Nu kregen de mengsels terug een vernieuwing mee, waarbij Limagrain zich voor de rassenkeuze heeft laten leiden door de rassenlijst van ‘grasland’ Nederland. Melsago is een nieuw tetraploïd Engels raaigras, dat aan de mengsels is toegevoegd.

Tim Decoster

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken