Startpagina Akkerbouw

Minder landbouwers sluiten beheerovereenkomsten met VLM

Dit jaar hebben 3.396 landbouwers één of meer beheerovereenkomsten gesloten met de Vlaamse landmaatschappij (VLM), goed voor een totale oppervlakte van 8.323 ha. Ten opzichte van 2022 nam het aantal deelnemende landbouwers af met 302 (-8%) en het areaal met 1.129 ha (-14%).

Leestijd : 3 min

Beheerovereenkomsten zijn contracten waarbij landbouwers tegen een vergoeding extra inspanningen leveren voor de biodiversiteit. De afname situeert zich vooral bij de beheerovereenkomsten inzake soortenbescherming en perceelsranden. De beheerovereenkomsten botanisch beheer, bloemenakker en onderhoud kleine landschapselementen doen het volgens de VLM dan weer verassend goed.

De beheerovereenkomsten blijven belangrijk om samen met landbouwers de biodiversiteit te versterken in het landbouwgebied. Landbouwers kunnen daarbij rekenen op ondersteuning van de VLM bij de uitvoering van hun contracten.

Areaal botanisch beheer stijgt

Opmerkelijk is dat het areaal beheerovereenkomsten voor botanisch beheer met 27% gestegen is: van 573 ha in 2022 naar 729 ha in 2023. Redenen daarvoor zijn dat de beheerovereenkomsten breder toepasbaar zijn, weliswaar binnen beheergebied, en dat (kruidenrijke) akkerranden onder de doelstelling bufferen en verbinden niet meer op blijvend grasland mogelijk zijn. Daardoor worden die beheerovereenkomsten omgezet naar botanisch beheer.

Meer onderhoud kleine landschapselementen

Bij de beheerovereenkomsten voor onderhoud kleine landschapselementen is het aantal heggen en aantal knotbomen toegenomen. Het gaat om respectievelijk een toename van 23 km heg (38%, van 37 km in 2022 naar 60 km in 2023) en een toename van 4.785 knotbomen (63%, van 2.789 in 2022 naar 7.574 in 2023). Die toename is een gevolg van een vereenvoudiging van de instap- en beheervoorwaarden van die beheerovereenkomsten. Ook het areaal bloemenstroken en bloemenakkers nam toe: van 547 ha in 2022 naar 610 ha in 2023.

Areaal soortenbescherming neemt af

Na vele jaren van toename, daalde vooral de oppervlakte van de beheerovereenkomsten voor soortenbescherming dit jaar met 853 ha of 16% (van 5.396 ha in 2022 naar 4.543 ha in 2023). De beheerovereenkomsten perceelsrandenbeheer daalden in oppervlakte met 243 ha of 8% (2.912 ha in 2022 naar 2.669 ha dit jaar).

Het is volgens de VLM niet ongebruikelijk dat landbouwers minder beheerovereenkomsten sluiten het eerste jaar van een nieuwe GLB-periode. Deze keer speelden volgens de VLM vooral de lange onzekerheid over het nieuwe GLB, de hoge graanprijzen vorig jaar, en een aantal aangescherpte beheervoorwaarden een rol in een afname van de beheerovereenkomsten voor soortenbescherming en de perceelsranden.

Zo is het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen in beheerovereenkomsten, net als bij vele ecoregelingen, niet meer toegestaan. Ook klepelen mag niet meer, maaien en het maaisel afvoeren maaisel is de norm geworden. Die veranderingen zorgen voor een verhoogde ecologische effectiviteit van de beheerovereenkomsten.

Beheerovereenkomsten zijn flexibeler geworden

De VLM-bedrijfsplanners helpen landbouwers om aan de nieuwe voorwaarden voldoen. Daarnaast geeft de VLM tips over hoe ongewenste soorten al dan niet preventief aangepakt kunnen worden. Bij blijvende problemen is het mogelijk om de beheerovereenkomsten tijdens de looptijd te verplaatsen naar een ander perceel. Bij faunavoedselgewas is het ook mogelijk om de beheerovereenkomst te onderbreken met de inzaai van vlinderbloemigen. Ook op andere vlakken zijn de beheerovereenkomsten flexibeler geworden. Zo is het bij uitzonderlijke weersomstandigheden bijvoorbeeld eenvoudiger om af te wijken van inzaai- en maaidata.

De VLM zoekt samen met partners ook naar mogelijkheden om landbouwers te ondersteunen bij het maaien en het afvoeren van het maaisel. Voor een pilootproject worden die taken tegen betaling voor de landbouwer uitgevoerd. Er wordt nagegaan of de VLM dit project kan opschalen.

Aanmelden voor 1 september

De VLM roept landbouwers op om in 2024 meer nieuwe beheerovereenkomsten te sluiten. Landbouwers moeten hun interesse in een nieuwe beheerovereenkomst voor 1 september doorgeven via het e-loket beheerovereenkomsten. Zo is de landbouwer zeker van de gratis en vrijblijvende uitleg van een bedrijfsplanner. Als de landbouwer dat wil, kan de bedrijfsplanner ook helpen met het aanvraagformulier invullen en indienen.

Meer informatie vind je hier.

VLM

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken