Startpagina Akkerbouw

Zelf eiwithoudende gewassen telen wordt noodzaak

Op woensdag 5 juli organiseerde VLAM een persmoment rond de teelt van eiwithoudende gewassen bij ILVO Plant in Melle. Marc Ballekens, voorzitter van de werkgroep zaaizaden van VLAM, duidde de noodzaak van het telen van deze gewassen in Vlaanderen.

Leestijd : 2 min

Momenteel importeren we voor onder andere veeteelt heel wat eiwithoudende gewassen. Voor de toekomst van onze landbouw is het belangrijk om minder afhankelijk te worden van deze import en dus zelf in te staan voor de productie van eigen eiwitgewassen, niet enkel voor veevoeders, maar ook voor eiwitgewassen onmiddellijk bestemd voor menselijke consumptie.

Europese productie

De Europese productie van eiwitgewassen ligt momenteel nog ver onder de productie op wereldniveau. De sector gelooft dat een sterkere productie van lokale eiwitgewassen mogelijk is. Mits er wordt voldaan aan enkele parameters. Essentieel wordt bijvoorbeeld het stimuleren van verder onderzoek en genetica, om een stabiele oogst te kunnen garanderen.

Daarnaast zullen ook subsidies noodzakelijk blijven. Het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) 2023-2027 voorziet in een aantal maatregelen en subsidies om tot het telen van meer eiwithoudende gewassen te komen. Meer specifiek hebben we het dan in Vlaanderen over de ecoregelingen (eenjarig) en agromilieumaatregelen (meerjarig).

Proefveldonderzoek

Na de uiteenzetting kregen de aanwezigen een rondleiding op de proefvelden van ILVO waar men heel wat eiwitgewassen en rassen test. Zo zagen we proeven van kikkererwten, velderwten, linzen, lupinen, veldbonen en enkele mengteelten. Met deze proeven wordt door ILVO onder andere onderzocht welke rassen het meest geschikt zijn voor de klimaat- en teeltcondities in Vlaanderen.

Dit najaar zet VLAM in op communicatie richting landbouwers over eiwithoudende gewassen en hoe deze kunnen opgenomen worden in het teeltplan. Met een brochure wil VLAM landbouwers helpen met deze transitie.

Alle informatie kan u terugvinden in de nieuwe brochure en teeltfiches: https://www.zaaizaadinfo.be/eiwithoudende-gewassen

ILVO

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken