Startpagina Akkerbouw

Grondwatertoestand ietsje beter dan vorig jaar

Sinds half mei is het droog en zonnig, wat voor een daling van de grondwaterstanden en debieten in de onbevaarbare rivieren zorgde. Door de recente en voorspelde regen dalen de grondwaterstanden minder snel en stijgen de debieten tijdelijk.

Leestijd : 2 min

De globale trend blijft echter dalend. Hoewel de situatie in juli vorig jaar minder rooskleurig was, blijft spaarzaam omspringen met ons water– zoals steeds – belangrijk. Op 4 juli vertoonde 43% van de meetplaatsen een lage (31%) tot zeer lage (12%) freatische grondwaterstand voor de tijd van het jaar.

51% vertoonde een normale en 6% een hoge (4%) tot zeer hoge (2%) grondwaterstand. Het percentage lagere grondwaterstanden neemt toe tegenover vorige maand. Toch is de situatie iets beter dan begin juli vorig jaar, toen de Vlaamse Milieumaatschappij op 55% van de meetplaatsen lage tot zeer lage standen noteerde.

Beter dan in 2022

“Dat de cijfers beter zijn dan vorig jaar, zelfs na zo’n droge periode, is toch opmerkelijk en een lichtpuntje. Daar zit de recente regen voor iets tussen, maar het toont ook aan dat we met de Blue Deal in Vlaanderen de juiste weg hebben ingeslagen”, zo bemerkt minister van omgeving Zuhal Demir (NV-A). “Zo zal er op jaarlijkse basis tussen de 4 en de 8 miljard liter regenwater ingezet kunnen worden, zal er eind deze legislatuur 113 ha onthard zijn en hebben we 6.000 ha natte natuur hersteld of gecreëerd.”

Toename debieten na recente regenval

De regenval in de tweede helft van juni heeft een positief effect op de debieten van onze waterlopen. Op 3 juli meten we op 16% van de meetplaatsen hoge (12%) tot zeer hoge (4%) 14-daags gemiddelde debieten voor de tijd van het jaar. Vorige maand was dat maar 7%. De lage waarden dalen van 48% begin juni naar 33% begin juli.

Waterbeheerders verwachten dat deze toename tijdelijk is door de korte regenval van de afgelopen dagen en in de nabije toekomst. Een tijdelijk onttrekkingsverbod bij een aantal onbevaarbare waterlopen en grachten blijft dan ook gelden.

Beter voorbereid tegen waterschaarste

In droge periodes zoals nu wordt de situatie nauw opgevolgd door de Droogtecommissie. Grondwaterstanden en debieten zijn slechts 2 van meerdere indicatoren die de ernst van de situatie inschatten. In geval van droogte adviseert een team van experten de overlegorganen en de bevoegde overheden om maatregelen te nemen. Een kleurencode bepaalt die maatregelen. Momenteel is code geel van kracht wat inhoudt dat enkele preventieve maatregelen worden genomen. Volg de droogtesituatie op de voet via www.opdehoogtevandroogte.be

Kabinet Demir

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken