Startpagina Veeteelt

Dierenrechtenorganisaties doen aangifte na doodgeschoten wolf

Na de Nederlandse organisatie Faunabescherming doet ook Animal Rights aangifte tegen de schapenboer die zondag 9 juli 2023 gewond raakte door een wolf en de burgemeester die de toelating gaf om het dier te doden.

Leestijd : 2 min

Volgens Animal Rights had de wolf na het incident niet doodgeschoten mogen worden. Animal Rights overweegt nog om ook aangifte te doen tegen de plaatsvervangende burgemeester die zondag 9 juli 2023 betrokken was bij het besluit de wolf dood te schieten en tegen de persoon die het schot heeft gelost.

Habitatrichtlijn overschreden

Volgens Animal Rights is door het doodschieten van de wolf de Habitatrichtlijn overtreden, waarin wolven worden beschouwd als beschermde soort. Dierenrechtenorganisatie Bite Back sluit zich bij de aangifte van Animal Rights aan, zegt een woordvoerder.

Boer gewond

Zondagochtend raakte een hobbyboer uit het Drentse dorp Wapse, deel van Westerveld, gewond toen hij een wolf van zijn terrein probeerde te verjagen. Het dier had enkele van zijn schapen doodgebeten en was nog steeds binnen de afrastering rond het terrein. De adjunct-burgemeester van Westerveld gaf ongeveer een uur na het incident opdracht om de wolf dood te schieten, na overleg met burgemeester Rikus Jager en de politie.

De burgemeester zegt dat het gemeentebestuur heel snel moest handelen omdat de veiligheid van mensen in het geding was en er sprake was van acuut gevaar. Animal Rights stelt dat het gevaar al was geweken. Ook vindt de organisatie het kwalijk dat het hek rond het terrein niet is opengezet, zodat de wolf kon ontsnappen. Volgens de burgemeester was dat te risicovol en zou de wolf dan ook andere mensen hebben aangevallen.

Zondagavond 9 juli 2023 liet ook de Faunabescherming al weten aangifte te doen tegen de schapenboer en burgemeester Jager. Volgens de Faunabescherming was geen sprake “van een aanval van een wolf op een mens, maar van een mens op een wolf”.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken