Startpagina Bedrijfsnieuws

Bill Gates investeert in Gents biotech-bedrijf Aphea.Bio

De Bill & Melinda Gates Foundation investeert 10 miljoen euro in het Gentse bedrijf Aphea.Bio. Daarnaast haalde het bedrijf nog 60 miljoen euro op bij andere investeerders. Aphea.Bio ontwikkelt biologische beschermingsmiddelen voor gewassen.

Leestijd : 3 min

Het eerste product dat Aphea.Bio op de markt brengt is een biologische coating voor wintertarwe, waardoor de zaden beter voedingsstoffen uit de bodem opnemen. Dat resulteert in minder gebruik van kunstmest. Het bedrijf werkt ook aan biofungicides, duurzame alternatieven voor chemische schimmelbestrijders.

Investeerder met speciale wensen

CEO Isabel Vercauteren: “Dit is fantastisch nieuws, en de investering is superbelangrijke voor ons onderzoek. Met 70 miljoen euro kunnen we 3 tot 4 jaar verder, misschien zelfs tot het break-evenpunt. De Bill & Melinda Gates Foundation nam zelf contact met ons op via LinkedIn. Na een kort gesprek kwam van het ene het andere. We zijn vereerd om hen aan onze grootste investeerders toe te voegen.

Deze investering zal ons in staat stellen om onze activiteiten uit te breiden en onze producten op grotere schaal op de markt te brengen. Zo kunnen we dringende landbouwuitdagingen aanpakken en tegemoet komen aan de behoeften van boeren over de hele wereld. We zullen ook toegankelijkheid en betaalbaarheid voor kleine boeren in lage-inkomenslanden kunnen garanderen.

De Gates Foundation is een aandeelhouder die niet uit is op onmiddellijk commercieel succes. Het is een atypische investeerder, want ze hebben als doelstelling dat onze producten ook beschikbaar worden gemaakt voor kleine landbouwers in Afrika. Dat is een andere insteek dan die van onze financiële investeerders en ik heb hen ervan moeten overtuigen dat de Bill & Melinda Gates Foundation echt wel een meerwaarde met zich mee brengt. Ze hebben een gigantisch netwerk en kunnen ongetwijfeld deuren voor ons openen. We hebben met hen nu een werkplan uitgetekend om onze producten ook in Afrika te kunnen valideren.”

Productenaanbod

Het eerste product dat we op de markt zullen brengen, is een biostimulant voor tarwe. Het is een bacteriële coating voor zaden die door Syngenta op de markt wordt gebracht. Tarwevariëteiten die Syngenta verkoopt, kunnen daardoor de beschikbare voedingsstoffen beter opnemen. Zo kunnen boeren zich verzekeren van een gunstige opbrengst in minder gunstige omstandigheden. Wij dragen dus bij aan een duurzamere landbouw.”

Andere producten die Aphea.Bio nog graag op de markt zou brengen, zijn een biostimulant voor maïs en biofungicides als alternatief voor chemische schimmelwerende producten. Ook die producten komen meer en meer onder druk te staan.

Aphea.Bio wil ook in de Verenigde Staten en Brazilië actief worden, want die landen zijn grote producenten van tarwe en maïs. Dat zorgt voor veel mogelijkheden. Die landen kennen weliswaar nog geen green Deal, maar op termijn zal die ommeslag daar waarschijnlijk nog komen.

Nieuwe genomische technieken

De Europese Commissie zette op 5 juli de deuren nog open naar een soepelere regelgeving voor gewassen die met nieuwe genomische technieken (NGT) gekweekt worden. Die gewassen zouden beter bestand moeten zijn tegen klimaatverandering en ook minder meststoffen en pesticiden nodig hebben.

De nieuwe technieken kunnen het genetisch materiaal van gewassen veranderen zonder een vreemd gen te introduceren. Bij NGT's worden in de natuur aanwezige organismen met elkaar gecombineerd. Bij de “oude” GMO-technieken (Genetically Modified Organism) wordt genetisch materiaal met genetische technologie gewijzigd.

Sanne Nuyts

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken