Startpagina Veeteelt

Milieuorganisaties stellen provincies in gebreke vanwege illegale vergunningen veeteelt

Natuurpunt, Bond Beter Leefmilieu en Dryade hebben 2 provincies, 3 gemeenten en hun mandatarissen in gebreke gesteld vanwege illegale vergunningverlening. Dat melden de milieuorganisaties donderdag 13 juli. In totaal zouden 4 veeteeltbedrijven een nieuwe start hebben mogen maken, terwijl dat in strijd is met het huidige natuurdecreet.

Leestijd : 2 min

De milieuorganisaties richten zich op de West-Vlaamse gemeenten Oudergem, Alveringem en de Antwerpse gemeente Kontich. Ook de provincies en betrokken mandatarissen worden in gebreke gesteld. In totaal gaat het om 27 gouverneurs, burgemeesters, gedeputeerden en schepenen.

Vier veeteeltbedrijven

Het gaat om 4 veeteeltbedrijven wier vergunning was verlopen, en sindsdien illegaal het land exploiteerden. In 2 van de gevallen was dat al sinds 2016 aan de gang. Uiteindelijk hebben de bedrijven toch respectievelijk een vergunning aangevraagd en die ook gekregen. "Dat kan niet onder de huidige regels", reageert Dries Verhaeghe van Dryade.

In principe bestonden de bedrijven een periode lang dus niet. Dat vormt een probleem, want volgens het natuurdecreet en de stikstofregels mogen er geen nieuwe veebedrijven bijkomen, legt Verhaeghe uit. Bovendien zou het Agentschap Natuur en Bos in twee gevallen een negatief advies hebben uitgesproken over de vergunningsaanvragen. Dat legden de gemeenten telkens naast zich neer.

“Naar de rechter”

De vergunningen van deze bedrijven zijn nu toegewezen, daaraan zullen de milieuorganisaties niets veranderen. "Als we in de toekomst opnieuw een dossier tegenkomen waar gemeenten in de fout gaan, dan zullen we naar de rechter stappen. We willen dat in heel Vlaanderen alle provincies en gemeenten beter vergunnen", sluit Dries Verhaeghe af.

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken