Startpagina Libramont

Libramont 2023: leren over paarden met gelijkgestemde zielen

Het programma demo’s en instructiesessies op de Landbouwbeurs van Libramont 2023 is uitgebreid. Het toont alweer respect voor de tradities en oog voor de nieuwe ontwikkelingen in landelijke gebieden.

Leestijd : 3 min

I n dit artikel geven we een overzicht van de paardenactiviteiten tijdens de Beurs van Libramont van vrijdag 28 juli tot en met maandag 31 juli, gegroepeerd per locatie.

Jumping van Libramont

Deze is ondertussen aan zijn 69e editie toe en wordt verreden van vrijdag 28 juli tot en met zondag 30 juli. Zoals elk jaar opnieuw is er voor ieder diertje een pleziertje, met proeven voor scholieren, junioren en senioren. Het klapstuk wordt gevormd door de bekers van Wallonië voor deze 3 categorieën. De contactpersonen voor meer inlichtingen over de Jumping van Libramont zijn Jacques Fraselle op 0497 92 08 36 en Théo Mars op 0497 52 28 33.

Prijskampen en fokkerijwedstrijden voor paarden in wedstrijdringen

De beste Ardense trekpaarden treden aan op zondag 30 juli van 9 tot 16 uur in de wedstrijdringen 1, 2, 3 en 4.

De Freibergers of Franche-Montagnes zijn ook op zondag aan de beurt voor hun prijskamp in ring 5 van 9 tot 15 uur. De Haflingers strijden om de gegeerde titel op zondag tussen 9 en 15 uur in ring 6.

Het Studbook SBS is aan zet met zijn Summer Breeding Show voor sportpaarden van vrijdag 28 tot en met zondag 30 juli (zie ook afzonderlijk artikel in dit dossier).

Het aangespannen Ardens trekpaard komt volledig tot zijn recht op maandag 31 juli van 9 tot 16 uur in de wedstrijdringen 1 tot 6.

Paarden in de Grote Ring

Vrijdag Op vrijdag28 juli vanaf 10.30 uur volgen in de Grote Ring diverse showblokken, waarin het paard centraal staat, elkaar op, slechts onderbroken door de Mecanic Show van 13.30 tot 14 uur. De namiddagsessie brengt jaarlijkse vaste waarden in Libramont zoals ‘Les Haflingers de Durbuy’ en ‘Le Trait de Famenne’ en ‘Les Ardennais Belges’. Het namiddagprogramma loopt tot 17.30 uur.

Zaterdag Op zaterdag 29 juli start het programma eveneens om 10.30 uur en zijn de Haflingers, de Trait de Famenne en de Ardennais Belges in de voormiddag aan de beurt. Van 13 tot 14 uur is er een demo met honden en de Mecanic Show. Het namiddagprogramma tot 17.30 uur is volledig gewijd aan diverse showblokken met paarden.

Zondag Zondag30 juli start met de Pony Games, die de hele voormiddag in beslag nemen. De rest van de dag kan je er diverse showblokken met paarden in de hoofdrol bewonderen tot 16 uur, onderbroken door de Mecanic Show van 13.30 tot 14 uur.

Maandag Op maandag 31 juli staat de Grote Ring helemaal in het teken van de 43e editie van de Challenge Marc Mousny. Deze trekwedstrijd voor paarden palmt de hele dag in, slechts onderbroken door een pauze met de Mecanic Show van 12 uur tot 12u30.

Paarden in La Ferme Enchantée

Op de locatie La Ferme Enchantée is er een animatie met ezels voorzien op vrijdag en zaterdag om 14 uur.

Elke dag van de beurs is er een presentatie over de omgang met Ardense trekpaarden om 14 uur.

De Haflinger krijgt er een ereplaats als familiepaard elke dag van de beurs om 17 uur.

De boeiende informatiesessie over de 5 zintuigen van het paard sluit er om 17.30 uur het programma af, tevens elke dag beurs … dus vrijdag, zaterdag, zondag en maandag.

Patricia Borgenon

Lees ook in Libramont

Opnieuw plaats voor het trekpaard in het bos

Libramont Om verschillende redenen is het aantal boomslepers de laatste jaren sterk verminderd. In de bosbouwsector heeft het gebruik van paarden nochtans vele voordelen (minder bodemverdichting, behoud van de vegetatie, grotere wendbaarheid, enzomeer), zelfs in combinatie met bosbouwmachines. In dit opzicht trekt het werkpaard een groeiend aantal liefhebbers aan, waarvan sommigen actief zijn in onze bossen en wouden.
Meer artikelen bekijken