Startpagina Libramont

Een ode aan de sportpaardenfokkerij!

De driedaagse fokkerijwedstrijd voor sportpaarden in Libramont gaat nu door het leven als The Summer Breeding Show. De vrij nieuwe en dynamische benaming komt aldus des te meer tot haar recht als een revival na de pandemie. Gedurende drie dagen treden pony’s, twee- en –driejarigen, jaarlingen en veulens aan voor een zomerse fokkerijwedstrijd met alles erop en eraan.

Leestijd : 3 min

Het enige wat nog ontbreekt is een ‘walk of fame’, die niet zou misstaan als je de deelnemers, de winnaars en de podia van de driedaagse fokkerijwedstrijd voor sportpony’s en sportpaarden op de Landbouwbeurs van Libramont volgt van jaar tot jaar. Dergelijke organisatie is zonder meer de etalage van een belangrijk traject in een paardenleven, met andere woorden een ruime kijk op de fokkerij in al haar facetten en leeftijdscategorieën. Kortom, wie zich in Libramont in de kijker loopt of springt, legt de basis voor een beloftevolle toekomst, met zicht op het Belgisch Kampioenschap in Gesves!

Terugblik op vorige editie

De vorige editie van de Summer Breeding Show kon bogen op niet minder dan 204 deelnemende paarden en pony’s, die aantraden voor de jury van het Studbook SBS. Dit aantal deelnames was meteen een record. De deelnemende fokkers kwamen niet alleen uit Wallonië, maar eveneens uit Vlaanderen en Les Hauts de France (Noord-Frankrijk). Bij het afsluiten van dag 1 werd de zege opgetekend van 4 pony’s: Luna (2021 - New Forest Pony - Borgerhof’s Orion x Kantje’s Carter), de Connemara Obscuro Knight d’Alam (v. Fan Wizard Shaday), die zegevierde bij de pony’s geboren in 2020. Bij de driejarigen was de overwinning voor Never de Calascibetta, een SBS-geboren pony met Gold des Egyptes als vader. Bij de veulens legde eveneens een SBS-geboren pony beslag op de titel: Quel Filou van het Nederveld (v. Scampolo).

De zomer 2022 van Jean Gallet

Jean Gallet is een fokker die men hoe dan ook associeert met de uitermate kwalitatieve fokkerij die ‘Savenière’ als affix draagt. De fokker – door Landbouwleven uitgebreid geportretteerd 3 jaar geleden – beleefde hoogdagen vorig jaar in Libramont en pakte de zege met Nice Moon Savenière (Ice Man du Houssoit x Clinton) bij de driejarige springgericht gefokte paarden. Er was simpelweg geen ontkomen aan het springtalent van dit heerlijke paard. Dezelfde fokker pakte ook de kampioenstitel bij de veulens, dankzij Quasallo GV Savenière, een SBS van huishengst Mitchy de la Savenière x Casallo Z). Mitchy de la Savenière tekende eveneens voor het vaderschap van het beste merrieveulen van Libramont 2022: Queen Lami GV Savenière. Onnodig te zeggen dat de fokkerij Savenière geschiedenis schreef in Libramont 2022!

Sportpony’s op vrijdag

De Summer Breeding Show 2023 zal doorgaan van vrijdag 28 tot zondag 30 juli. Op vrijdag komen de sportpony’s aan bod verdeeld over vier reeksen: mannelijke en vrouwelijke jaarlingen (2022), die voorgesteld worden aan de hand en in vrijheid.Gevolgd door de tweejarigen geboren in 2021 – V/M, eveneens voorgesteld aan de hand en in vrijheid. De driejarige pony’s geboren in 2020 worden aan de hand en voorgesteld en springen in vrijheid. De veulens van dit jaar worden met de merrie voorgesteld aan de hand.

Sportpaarden op zaterdag

Op zaterdag 29 juli is het de beurt aan de sportpaarden van 2 en 3 jaar. Deze worden aan de hand voorgesteld en springen in vrijheid in de piste Havrincourt. Deze fokkerijwedstrijd heeft ieder jaar al kunnen bogen op kandidaten voor hengstenkeuringen en paarden die later opvallen door hun prestaties in de sport. Op twee- en driejarige leeftijd kan elke kenner immers reeds peilen naar talent op het hout. Dit is volgens ons een van de meest boeiende onderdelen van het concours, als men wenst een jong talent aan te kopen en verder op te leiden.

Veulens op zondag

Op zondag 30 juli in de voormiddag komen de jaarlingen aan bod, voorgesteld aan de hand en in vrijheid (geen springen). Het kampioenschap kiest de beste jaarling van Libramont 2023. De veulens geboren dit jaar, vergezeld van hun moeders, treden aan in de namiddag. Het veulenkampioenschap wordt de afsluiter van de Summer Breeding Show 2023.

De wedstrijd voor veulens is het klapstuk van de Summer Breeding Show op de Landbouwbeurs van Libramont.
De wedstrijd voor veulens is het klapstuk van de Summer Breeding Show op de Landbouwbeurs van Libramont. - Foto: Philip Parrein

Algemeenheden

Deze fokkerijwedstrijd is een ‘Open’ wedstrijd voor paarden die bij hun geboorte werden ingeschreven bij een Europees sportpaardenstamboek dat aangesloten is bij de World Breeding Federation for Sporthorses (WBFSH) en voor pony’s die geregistreerd werden bij een stamboek voor pony’s. Er wordt rekening gehouden met de richting springen en dressuur, op voorwaarde dat er minstens 8 deelnemers aantreden per reeks.

Patricia Borgenon

Lees ook in Libramont

Opnieuw plaats voor het trekpaard in het bos

Libramont Om verschillende redenen is het aantal boomslepers de laatste jaren sterk verminderd. In de bosbouwsector heeft het gebruik van paarden nochtans vele voordelen (minder bodemverdichting, behoud van de vegetatie, grotere wendbaarheid, enzomeer), zelfs in combinatie met bosbouwmachines. In dit opzicht trekt het werkpaard een groeiend aantal liefhebbers aan, waarvan sommigen actief zijn in onze bossen en wouden.
Meer artikelen bekijken