Startpagina Granen

NAVO-Oekraïne-Raad veroordeelt Russische terugtrekking uit graandeal

De 31 landen van de NAVO en Oekraïne hebben de beslissing van Rusland om zich uit het graanakkoord terug te trekken, scherp veroordeeld. De Raad veroordeelde ook de pogingen van Rusland om de Oekraïense graanexport tegen te houden.

Leestijd : 1 min

Het Atlantische bondgenootschap en Oekraïne hielden woensdag 26 juli 2023 in Brussel de tweede bijeenkomst van de nieuwe NAVO-Oekraïne-Raad, die op 12 juli boven de doopvont werd gehouden. De bijeenkomst op het niveau van de ambassadeurs was op vraag van de Oekraïense president Volodimir Zelenski door NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg bijeengeroepen naar aanleiding van de unilaterale terugtrekking van Rusland uit het graanakkoord. De vergadering werd door de adjunct van Stoltenberg, Mircea Geoană, voorgezeten.

“De bondgenoten en Oekraïne hebben de beslissing van Rusland om zich uit het graanakkoord terug te trekken krachtig veroordeeld alsook de opzettelijke pogingen van Rusland om de landbouwexport van Oekraïne tegen te houden waarvan honderden miljoenen mensen in de wereld afhangen”, zei de NAVO na afloop van de bijeenkomst.

Dankzij het akkoord kon Oekraïne zowat 33 miljoen ton graan en andere levensmiddelen exporteren. De 31 NAVO-lidstaten en de afgevaardigde van Kiev veroordeelden ook de recente raketaanvallen van Rusland op Odessa, Mikolajiv en andere havensteden, met inbegrip van de cynische droneaanval van Moskou op de opslaginstallatie voor Oekraïens graan in Reni, dicht bij de Roemeense grens.

Belga

Lees ook in Granen

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken