Startpagina Granen

Poetin belooft gratis graanlevering aan Afrikaanse landen

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag 27 juli 2023 de Afrikaans-Russische top geopend met de belofte aan 6 Afrikaanse landen gratis graan te zullen leveren.

Leestijd : 2 min

Zo wil Poetin een vervanging bieden voor het Oekraïense graan waarvan hij zelf de uitvoer blokkeert.

Poetin is gastheer van de top met Afrikaanse leiders in de Russische stad Sint-Petersburg. Veel Afrikaanse landen zijn afhankelijk van de graanexport uit Rusland en Oekraïne en de levering van het basisvoedsel staat dan ook voor die landen hoog op de agenda. “In de maanden die komen, zullen we in staat zijn om gratis leveringen van 25.000 tot 50.000 ton graan te verzekeren aan Burkina Faso, Zimbabwe, Mali, Somalië, de Centraal-Afrikaanse Republiek en Eritrea”, zei hij tijdens zijn openingstoespraak, die op de Russische televisie werd uitgezonden. “Rusland blijft een betrouwbare leverancier van voedsel aan Afrika”, zei hij ook.

Volgens de Russische leider is de Russisch-Afrikaanse handel in de eerste helft van het jaar met 35 % gegroeid, ondanks de sancties. Rusland wordt ook beschouwd als de grootste wapenleverancier van Afrika. Rusland richtte de afgelopen dagen het vizier op de Oekraïense haveninfrastructuur. Kiev beschuldigt Moskou ervan om de export van Oekraïens graan voor langere termijn onmogelijk te maken. De aanvallen begonnen kort nadat Rusland had beslist de graandeal met Oekraïne, Turkije en de Verenigde Naties te beëindigen. Die deal maakte de export van Oekraïens graan via de Zwarte Zee mogelijk.

Het westen beschuldigde de Russische president ervan ‘met honger te spelen’ in Afrika door uit het graanakkoord te stappen. Dat veroorzaakte nieuwe onzekerheid op de globale voedselmarkten. Oekraïne is immers een grote uitvoerder van maïs, tarwe en andere granen. Poetin eist dat de westerse sancties worden versoepeld. Volgens hem hinderen die sancties de uitvoer van het Russische graan en kunstmest.

Belga

Lees ook in Granen

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken