Startpagina Fruit

België is grootste perenproducent in Europa

De eerste oogstramingen voor het seizoen 2023-2024 geven aan dat we in Europa een lage appeloogst van 11,7 miljoen ton mogen verwachten (-3,27% ten opzichte van vorig jaar). De oogst van peren in de EU blijft aan de lage kant door de compleet tegenvallende oogst in Italië. Europees verwacht men een extreem lage perenoogst van 1,7 miljoen ton. Dit is een daling van 13% ten opzichte van vorig jaar.

Leestijd : 3 min

Jaarlijks komt het departement Landbouw en Visserij van de Vlaamse overheid samen met het verbond van Belgische Tuinbouwveilingen (VBT), producentenorganisaties en Boerenbond om een oogstraming te maken van het Belgische hardfruit. De ramingen worden gebaseerd op een enquête gehouden bij fruitteeltbedrijven, verdeeld over alle Belgische provincies. De resultaten vormen samen met de gegevens van andere landen de basis voor de Europese oogstramingen. Deze ramingen werden voorgesteld op het internationale congres Prognosfruit dat dit jaar in Trento (Italië) plaatsvindt met 390 deelnemers uit 26 landen waarvan 9 van buiten de EU.

Minder appelen in België

Dit jaar zullen de Belgische fruittelers 203 miljoen kg appelen produceren. Ten opzichte van vorig jaar is dit 14,9% minder. De lagere opbrengsten voor appelen in België zijn vooral toe te schrijven aan een verder afbouw van het areaal, gecombineerd met een lagere productie. Sinds het seizoen 2018/2019 daalde het areaal appelen met 1.089 ha tot 4.896 ha. Het zijn vooral de Jonagold (-620 Ha) en Jonagored (-569 ha) die verdwenen zijn. Het komende seizoen zal het Belgische appelareaal voor het eerst uit minder dan de helft uit Jonagold en Jonagored bestaan.

Anderzijds is er een sterke stijging (+40%) van andere, niet traditionele, appelrassen. We kunnen dus duidelijk spreken van een trendbreuk in de appelteelt.

Meer peren

Er zullen dit jaar in België 412 miljoen kg peren geproduceerd worden in ons land. Dit is een stijging van 19% ten opzichte van vorig jaar. Het areaal peren in België steeg dit jaar verder naar 10.630 ha (+65ha). Ook in de perenteelt zien we dat er sterk ingezet wordt op innovatie en diversificatie van het aanbod met een reeks van nieuwe perenvariëteiten.

België is uitgegroeid tot het belangrijkste peren producerend land in de EU. Door de opwarming van het klimaat, met de daaraan gekoppelde droogteperiodes, hittegolven en overstromingen, staat de perenteelt in zowel Italië als Spanje zeer sterk onder druk.

Uitdagingen

2023/2024 wordt evenwel een seizoen met de nodige uitdagingen. Allereerst zijn er natuurlijk de klimatologische uitdagingen waar de sector al een paar jaar na mekaar mee geconfronteerd wordt. De sector moet samen met de onderzoeksinstellingen een antwoord bieden op deze uitdagingen.

Maar de fruitsector zal ook verplicht zijn om te blijven zoeken naar nieuwe afzetopportuniteiten op nieuwe markten en verdere modernisering van de fruitbedrijven (nieuwe variëteiten, risicobeheersing, diversificatie, …).

Tevens zal de sector moeten blijven inzetten op het verhogen van de consumptie van appelen en peren. Van cruciaal belang hierbij is de steun van de Belgische grootdistributie en de consument in hun bewuste keuze voor appels en peren van Belgische bodem.

Hopelijk resulteren deze inspanningen in een betere prijsvorming voor de producent. Dit is noodzakelijk voor de verdere leefbaarheid van onze bedrijven geconfronteerd worden met een blijvend verstoorde internationale handel.

VBT

Lees ook in Fruit

Steeds meer ‘eeuwige’ PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa

Fruit Er zitten steeds meer eeuwigdurende PFAS-chemicaliën in fruit en groenten in Europa. Ngo's melden dat de hoeveelheid chemische substanties tussen 2011 en 2021 geëxplodeerd is in de groenten en fruit die geconsumeerd werden in de Europese Unie, vooral in zomerfruit. Van de 20 onderzochte landen werd enkel in Nederland vaker PFAS aangetroffen dan in België.
Meer artikelen bekijken